Održano finale "Tech Case Study 2020" na TMF-u

Foto: IED Srbija/D.Mitrović

Ekipa "5a" iz Pete beogradske gimnazije osvojila je prvu nagradu na takmičenju Tehnološka studija slučaja "Techcasestudy 2020" koju već drugu godinu organizuje Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, na inicijativu Studentskog parlamenta fakulteta.

Cilj takmičenja je da se srednjoškolci iz cele Srbije upoznaju sa poslom tehnologa i da testiraju svoje inženjerske veštine, kroz rešavanje realnih problema iz oblasti održivog razvoja.

Ovogodišnji zadatak bio je da reše problem pomora ribe u reci izazvan izlivanjem otrovnih materija iz mlekare.

U finalnom nadmetanju učestvovalo je deset timova srednjoškolaca sa po 3-4 učenika koji su radili uz pomoć mentora.

Budući da je polufinalno takmičenje ove godine zbog specifične situacije održano onlajn, finalisti su tek sada imali priliku da svoja inovativna i kreativna rešenja za rešavanje problema otpadnih voda u prehrambenoj industriji predstave uživo stručnoj komisiji.

Tri najbolja tima dobila su priznanja i nagrade, dok je prvoplasirani tim dobio specijalnu nagradu – stipendiju Tehnološko-metalurškog fakulteta.

"Bili smo veoma posvećeni ovom zadatku. Budući da je meni želja upravo da postanem tehnolog, ovaj zadatak je upravo zbog toga bio veoma izazovan za mene, jer je to ono čime bih želela da se bavim u životu", rekla je Mila Marić, članica pobedničkog tima.

Njen kolega iz tima Todor Dimitrijević dodao je da su njih četvoro razvili celu ideju čišćenja voda i korišćenja nus-proizvoda i da su očekivali da će biti među prva tri mesta.

"Zaista smo obradovali kada smo pobedili, jer smo ozbiljno pristupili problemu i vredno smo radili", rekao je on.

Dekan TMF-a Petar Uskoković je objasio da ovim projektom i takmičenjem žele da pomognu i profesionalnu orijentaciju učenika.

"Osnovna ideja je bila 'Mladi mladima', naši studenti su to osmislili, a mi smo ih podržali. Ideje su bile veoma interesantne, atmosfera na fakultetu je drugačija tokom takmičenja, studenti hoće da pomognu jer je timsko takmičenje drugačiji način rešavanja problema", kazao je Uskoković.

Takmičenje srednjoškolaca podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ove godine podršku je pružila i ambasada Švedske kroz projekat "IED Srbija".

Prvi sekretar ambasade Švedske Ida Rojtersverd, članica komisije koja je odlučivala o pobednicima, rekla je da Švedska kroz brojne projekte podržava zaštitu životne sredine u Srbiji.

"Pitanja zaštite životne sredine su veoma važna i mi to moramo komunicirati i naglašavati zašto to radimo. Čistija životna sredina obezbeđuje bolji i kvalitetniji život, čistiju vodu i vazduh. Želimo i da pokažemo ovim mladim ljudima da je značajno i uzbudljivo raditi na rešavanju problema životne sredine, da će to obezbediti i brojna radna mesta upravo za njih, mlade. Zato ih inspirišemo, jer kad si mlad uvek razmišljaš o tome šta je moguće uraditi, a ne šta je nemoguće", rekla je Rojtersverd.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara