Određene minimalne količine biogoriva na domaćem tržištu za naredne tri godine

Foto: Pixabay

Vlada Srbije usvojila je uredbu o utvrđivanju obaveznog udela biogoriva koji su obveznici sistema dužni da stave u promet na domaćem tržištu u naredne tri godine, od 2023. do 2025. godine. Proizvodnja biogoriva u Srbiji pokrenuta je još 2007. godine, ali je prekinuta jer država nije htela da se odrekne akcize za taj energent.

  • Od 1. jula 2023. godine do 31. decembra 2023. godine udeo biogoriva na domaćem tržištu treba da bude 0,5 odsto.
  • Od 1. januara 2024. godine do 31. decembra 2024. godine 0,75 odsto. 
  • Od 1. januara 2025. godine do 31. decembra 2025. godine jedan odsto

Kako se naglašava, stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju obaveznog udela biogoriva koji su obveznici sistema dužni da stave u promet na tržište Srbije, a koju je objavio "Službeni glasnik RS", broj 104/21.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Milan Tomić rekao je nedavno za RTS da je proizvodnja biodizela u Srbiji svedena na rad mikro pogona malog kapaciteta, koji su, uglavnom, u domaćinstvima poljoprivrednika i biodizel koriste za sopstvene potrebe.

Kako je naglasio, osnovne sirovine za proizvodnju biodizela, suncokret i soja, gaje se na oko 450.000 hektara, a uljana repica na svega 25.000 hektara.

On je podsetio da smo 2007. godine pokrenuli proizvodnju biodizela, ali je ona 2013. godine obustavljena zbog uvođena akciza na promet biodizela, koji je zbog toga koštao skoro kao gorivo na bazi nafte i tako postao nekonkurentan u odnosu na evrodizel.

"Da bi se ponovo pokrenula proizvodnja biodizela kod nas, potrebno je uraditi detaljnu procenu cene koju bi ona zahtevala, a neophodno je i da se država odrekne akcize na biogoriva, jer je to bio razlog zašto je svojevremeno proizvodnja biodizela prekinuta", kaže Tomić.

PROČITAJTE JOŠ:

Započeta proizvodnja biogoriva u Rafineriji Dunav u Mađarskoj
Milijardu dolara za održive projekte

Kako je ranije prenela Politika, od 1. januara 2021. godine počela je primena Uredbe o udelu biogoriva na tržištu Srbije.

Tada je definisano i da udeo biogoriva na domaćem tržištu od 1. januara 2024. godine do 31. decembra 2024. godine treba da bude jedan odsto, ali je taj iznos sada smanjen na 0,75 odsto.

Udeo biogoriva na domaćem tržištu znači da bi na pumpama trebalo da počne prodaja benzina sa dodatim bioetanolom, ili evrodizela sa dodatim biodizelom. To gorivo vozači već uveliko toče u zemljama Evropske unije.

Dodatne oznaka na pumpama, kako je tada objašnjeno, treba da ukazuju na procenat biogoriva koje je namešano u odgovarajući derivat nafte.

Naftna industrija Srbije (NIS) prošle godine je saopštila da su u Rafineriji nafte Pančevo proizvedene prve količine evrodizela sa biokomponentom, kao i da je to gorivo otpremljeno na tržište Rumunije. Tada je planirano da do kraja septembra 2021. u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno ukupno 3.000 tona te vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta.

"Pored proizvodnje biodizela i projektovanja uslova za proizvodnju biobenzina, nastavljamo da ulažemo i u druge projekte koji će omogućiti veću efikasnost poslovanja i unaprediti rad rafinerije u dužem periodu", izjavio je ovim povodom Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u.

NIS je u februaru ove godine najavio da će u Nišu graditi skladišta za etanol i biogoriva.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.