Oko 100 zdravstvenih radnika zaraženo koronom

nova ekonomija

Medicinski radnici u Srbiji testiraju kao i svi drugi građani i nisu posebno testirani, a trenutno je oko 100  zaraženih zdravstvenih radnika, sudeći prema izjavama nadležnih u poslenja dva dan. Prema evidenciji Nove ekonomije, dva lekara su preminula od korona virusa - jedan ginekolog u Nišu, i jedan lekar u Ćupriji.

“Većim delom je od koronavirusa zaraženo radnoaktivno stanovništvo, polovina obolelih je u Beogradu, oko 10 odsto su zdravstveni radnici. Ovaj virus ne poznaje nijednu granicu, ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni poziciju u društvu, to je ono što od početka pričamo”, rekla je zamenica direktora Instituta Batut  Darija Kisić Tepavčević koja je gosotovala sinoć na RTS. Na taj dan u Srbiji je bilo ukupno registrovano 1.060 zaraženih građana.

Isti dan, nešto ranije, ona nije mogla da odgovori na pitanje novinara koliko je zaraženih lekara u Ćupriji.  

Lekari se testiraju samo ako imaju simptome

Verica Jovanović, direktorka Instituta Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" kazala je za TV Prva isti dan da zdravstveni radnici predstavljaju prioritet jer su na prvoj liniji susreta sa zaraženima i s potencijalnim zaraženima. 

Na pitanje da li se testiraju zdravstveni radnici, Jovanović je kazala da se medicinski radnici testiraju kao i svi drugi građani i da nisu posebno testirani. Kazala  je da će plan za testiranje "u jednom trenutku biti značajan", ali da su za sada testirani ukoliko su imali simptome.

Na osnovu informacija koje su prethodnih dana objavili mediji, u više gradova i zdravstvenih ustanova ima zaraženih lekara i drugog medicinskog osoblja.

Na dan 29. mart, u Vojvodini je od 15 registrovanih pacijenata, trećina ili njih pet su bili lekari.  

U porodilištu Narodni front 7 zaraženih lekara, još 30 čeka rezultate u izolaciji

U Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front"  7 zdravstvenih radnika je pozitivno na korona virus, potvrdio je za Insajder direktor najveće ginekološke klinike u zemlji profesor doktor Željko Miković. 

Pored njih sedmoro,  blizu 30 medicinskih radnika imalo neke simptome i svi su izdvojeni i testirani, ali njihovi rezultati još nisu stigli, kazao je 1. aprila epidemiolog Predrag Kon.

U Ćupriji zasad devet lekara pozitivno na korona virus

Direktor Opšte bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić izjavio je da je na korona virus pozitivno devet zdravstvenih radnika te regionalne ustanove - jedan lekar je preminuo, petoro se nalazi na lečenju u klinikama u Beogradu, dok su ostali na kućnom lečenju.

 Inficirani lekari i medicinske sestre - tehničari, zaraženi su kontaktom van bolnice - rekao je Gajić ćuprijskoj TV Pomoravlje 1. aprila.

Bolnica u Ćupriji je jedina u Pomoravskom okrugu koja ima infektivno odeljenje. Svi pacijenti iz Paraćina, Jagodine, Svilajnca, Rekovca i Despotovca su poslati ovde, a od početka epidemije kroz ovu bolnicu je prošlo 135 pacijenata“, kazao je Gajić.

U Požarevcu je u samoizolaciji više lekara, tehničara i medicinskog osobolja jer su lečili zaraženu ženu bez zaštitne opreme koje nema, a nisu ni pretpostavili koja je tačna dijagnoza, objavio je Danas ranije.

Kako se navodi, pacijentkinja je krila da je bila u kontaktu sa osobom iz inostranstva, pa lekari nisu ni sumnjali na koronu.

 U Nišu je 21. marta  među 27 zaraženih od korona virusa bilo i lekara i medicinskih sestara niškog Kliničkog centra, izjavio je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović.

„Od 19 lekara koji su u kućnoj izolaciji, tu je šest lekara i dve sestre”, kazao je Tiodorović.

Žena ginekolog iz Niša preminula je od posledica zaraze virusom korona, objavili si mediji 25. marta.

Sindikati traže punu platu za lekare na bolovanju

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara