Foto: Pexels

Šta je sve trebalo školama u Srbiji u 2018.

Oko 150 miliona dinara dato za kupovinu đačkih klupa, tabli, računara....

Foto: Pexels
Kupovina đačkih klupa, tabli, televizora, računara, pokrivanje troškova putovanja na neko takmičenje... samo su neke od iskazanih potreba za koje su osnovne i srednje škole uputile zahtev Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. 

Prošle godine su odobrena 334 zahteva obrazovnih ustanova, a za te namene je izdvojeno oko 150 miliona dinara. Ta praksa će biti nastavljena i ove godine, samo je neophodno da škole, u skladu sa propisanom procedurom, zatraže ono što im je potrebno.

U gradskoj kasi za ovu godinu višestruko je uvećan iznos namenjen obrazovanju i dečjoj zaštiti. Tako su budžetom predviđene 22,4 milijarde dinara, odnosno oko 190 mil EUR, što je duplo više u odnosu na 2012. godinu.

"To je novac namenjen za funkcionisanje sistema, kupovinu opreme, investiranje. Potrebno je da se škola sa zahtevom, uz analizu tržišta i obrazloženje o potrebi, obrati Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, koji razmatra i odobrava zahtev. Nakon zaključka, koji potpisuje gradonačelnik, odobrava se novac za kupovinu ili ulaganje, ukoliko škola nema mogućnost da to kupi iz svojih već odobrenih sredstava", navodi Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Gak ističe da je pored velikih investicionih ulaganja u rekonstrukciju škola i obnovu fasada, koje je Grad započeo, podjednako važno i da škole imaju sva sredstva za rad i opremu.

"Najčešće se traže računarska oprema i nameštaj. Kupljene su i tri kosačice, plaćeni troškovi prevoza učenika na Moskovsku olimpijadu, CNC glodalica, traktor za Poljoprivrednu školu..."

Škole zahteve podnose tokom cele godine, ali je najbolje da to učine na početku školske godine, kako bi budžetom bio planiran novac za kupovinu.


Kompjuteri, televizori, klime...

Računarskom opremom opremljene su 142 škole, a izdvojeno je oko 100 miliona dinara za kupovinu kompjutera, tableta, laptopa, projektora, interaktivnih stolova, digitalnih logopedskih setova, senzorskih soba, televizora, klima-uređaja...

Kupovina nameštaja za 55 škola, koje su to tražile, koštala je oko 45 miliona dinara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.