FOTO: Wikimedia

Omladinski radnik je od sada zvanično zanimanje

FOTO: Wikimedia
U Srbiji je na snazi novi šifrarnik koji je obuhvatio 3.641 zanimanje, a među novim poslovima na tržištu rada je i omladinski radnik.

Neka istraživanja pokazuju da je oko 80 odsto omladinskih radnika angažovano volonterski, a predstavnici tog sektora ističu da je prepoznavanje omladinskog radnika kao zanimanja veoma važno.

Kako navode to će doprineti da oni budu "viđeni" na svim mestima gde su mladi prisutni - gotovo u svim javnim institucijama od nacionalnog do lokalnog nivoa, a i u pogledu osiguranja kvaliteta programa omladinskog rada. 

Programski koordinator u NAPOR (Nacionalnoj asocijaciji praktičara/ki omladinskog rada) Nemanja Obradović kaže za Tanjug da je ta organizacija osnovana pre deset godina upravo sa idejom da omladinski rad bude prepoznat kao zanimanje. 

"Konkretno, priznavanje zanimanja omogućava postavljanje kompetentnih omladinskih radnika u lanac sistemske brige o mladima, što bi trebalo da odgovori i na problem održivosti omladinskih programa, kao i saradnje različitih aktera omladinske politike ", objasnio je sagovornik Tanjuga. 

Kako kaže, sada uloga omladinskog radnika može biti prepoznata na svim mestima gde su mladi prisutni - gotovo u svim javnim institucijama. 

Govoreći o položaju omladinskih radnika, Obradović je istakao da je danas svakako bolji nego prethodnih godina jer je više prilika za obrazovanje i njihovo angažovanje kroz različite projekte. 

"Prethodnih godina smo se posvetili definisanju uloga svih lokalnih aktera, koje moraju da se razlikuju, gde smo konačno došli do razumevanja šta je posao omladinskog radnika, a šta nije", rekao je Obradović. 

Ono što u toj organizaciji još uvek video kao problem, je održivost programa koje omladinski radnici sprovode. 

Prethodna istraživanja pokazala su, kaže, da je više od 80 odsto omladinskih radnika angažovano volonterski. 

To praktično znači da ogroman broj njih nosi ozbiljnu odgovornost za sprovodjenje programa za mlade, bez ikakvne novčane nadoknade. 

Ceo sistem je i dalje zavisan od aktivističkog delovanja i snalažljivosti omladinskih radnika da obezbede neophodne resurse za sprovodjenje programa omladinskog rada, ističe Obradović. 

"Priznavanjem zanimanja omladinski rad postaje vrednovan i priznat, dok sa druge strane može da bude šire prepoznat i primenjen od strane relevantnih institucija, što je veoma važno za razvoj organizacija koje sprovode omladinski rad", ističu u NAPOR-u. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević kaže za Tanjug da će praktično od 1. januara 2020. svi poslodavci prilikom prijave radnika Centralnom registru morati da navedu tačno zanimanje. 

Zato su sada, kaže, zanimanja razvrstana, kako bi se radnici prijavili pod odredjenom šifrom i tačno za posao koji rade. 

Đorđević kao primer navodi zanimanje programer koje do sada nije postojalo, a sada se našlo u šifarniku zanimanja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara