Vesna Radojević, novinarka KRIK-a FOTO: N1

Vesna Radojević, novinarka Krik-a

Opravdan strah da će Komunalna policija postati partijska policija

Vesna Radojević, novinarka KRIK-a FOTO: N1
Novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Vesna Radojević ocenila je u Novom danu kao opravdan strah da će novim zakonom Komunalna policija, koja će se zvati Komunalna milicija, postati "partijska policija".

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je nedavno da su predviđene nove nadležnosti i šira ovlašćenja, a plan je da u narednih nekoliko godina Komunalna policija dobije i oko 1.000 novih policajaca.

"Suština svega je da se u ovoj zemlji, na žalost, pokazalo da je građanin na poslednjem mestu. Da su gradska uprava i zakonodavci želeli da zaštite građanina i njegova prava, oni bi to i učinili. Oni to ne žele zato što je sve podređeno javnim interesima, drugarskim pričama, partijskom zapošljavanju...", kaže Radojević.

Ona je podsetila na slučaj kad je njoj i snimateljima sajta Istinomer Komunalna policija zabranila snimanje ispred restorana Savanova u Beogradu i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti, kao i na slučaj kad je obezbeđenje onemogućilo novinare KRIK-a da snimaju tadašnjeg gradonačelnika Sinišu Malog kod Savanove.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević smatra da termin "milicija" nije adekvatan.

"Jer asocira na devedesete godine i policijsku brutalnost, zato što terminološki pojam znači da se ljudi organizuju, koji su profesionalnu vojnu vežbu, kako bi uticali pre svega na vanredne situacije. Liči da će to biti priča za partijsko udomljavanje i za zaštitu vlasti, a ne za zaštitu komunalnog reda", kaže Đorđević.

On kao loše rešenje vidi predlog da komunalni policajac radi u civilu.

"Komunalna policija se ne bavi kriminalističkim poslovima da njen rad i opis poslova zahteva da sami komunalni policajci rade prikriveno i tajno. Druga stvar je da će moći od sada da zaustavljaju i vrše pregled vozila, lica i predmeta i ono što je problematično jeste da pre toga neće građaninu objasniti zbog čega to rade", kaže Đorđević.

Ipak, dodaje on, Komunalna policija ima manje ovlašćenja od "redovne", ali da brine to što zakonodavac nije objasnio zbog čega je potrebno da imaju sredstvo prinude.

Đorđević ističe da u predlogu zakona nema reči o spoljnoj kontroli već se samo daje preporuka da se može organizovati jedinica koja će se baviti unutrašnjom kontrolom, dok će sredstva prinude kontrolisati načelnik.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara