Ilustracija FOTO: Pexels

Organsko voće i povrće iz Srbije našlo put do Evropske unije

Ilustracija FOTO: Pexels
Sve je više poljoprivrednika s juga Srbije koji se odlučuju za organsku proizvodnju voća i povrća. 

Osim subvencija države i opštine, podršku pružaju jedni drugima i sve češće njihovi proizvodi završavaju na inostranom tržištu.

Pre petnaest godina poljoprivrednici iz blačkog, kuršumlijskog i bruskog kraja počeli su sa proizvodnjom organske hrane i tada su kako prenosi RTS osnovali Udruženje voćara.  

Kompletan put proizvoda je kontrolisan

"Udruženje za farmere je od presudnog značaja, pre svega što je bavljenje poljoprivredom za njih osnovni izvor prihoda, a sa Udruženjem mogu zajedno da nastupaju na evropskom tržištu", objašnjava za RTS Bratislav Milenković, proizvođač iz Magova kod Kuršumlije.

"Oni brinu o plasiranju robe, nalaženju kupca, daju nam savete o zaštiti bilja. Mnogo nam je lakše", kaže Goran Ilić iz Udruženja voćara Topas iz Blaca. Pošto je reč o održivoj proizvodnji koja doprinosi zdravlju ljudi i očuvanju životne sredine kompletan put proizvoda je kontrolisan. Na njivi se provodi 12 sati, sve se radi ručno, od kopanja, preko orezivanja, do zaštite.

"Zaista je teže baviti se organskom proizvodnjom ali ipak mi smo se na to već navikli  i nama je to već unosan posao", kaže Krsta Milenković, proizvođač iz Batota kod Brusa.

Devedeset odsto prerađene robe završava na tržištu Evropske unije

Da je veća zarada, uverio se i Predrag Mijatović iz Boturića, koji nastavlja porodičnu tradiciju bavljenja poljoprivredom, ali isključivo na organski način. Ovo mu je donelo i veću zaradu od koje je sagradio novu hladnjaču. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara