OTP planira dalje širenje u centralnoj i istočnoj Evropi

Foto: Nova ekonomija

Mađarska OTP banka planira najmanje još jednu veliku akviziciju u neimenovanoj državi u centralnoj ili istočnoj Evropi, kazao je izvršni direktor te kompanije Šandor Čanji za agenciju Rojters.

Iako nije precizirao koju će banku preuzeti, Čanji je rekao da se ona ne nalazi u Turskoj, a da veliki potencijal za rast ima Ukrajina, u kojoj se OTP zadržao uprkos nestabilnoj političkoj situaciji.

Čanji je rekao da banka očekuje veći profit čak i bez novih akvizicija, navodeći integraciju podružnica i nedavne investicije koje su smanjile odnos troškova i prihoda na nekim tržištima.

OTP je u proteklih nekoliko godina preuzeo poslovanje Sosijete ženeral banke u regionu, uključujući i njegovu hrvatsku podružnicu Splitsku banku.

Akcije OTP banke su na budimpeštanskoj berzi u proteklih 12 meseci porasle oko 30%, a maksimalnu cenu su ostvarile sredinom decembra.

Najveća nezavisna banka u centralnoj Evropi trenutno ima ukupnu aktivu vrednu oko 50 milijardi evra i jedna je od najprofitabilnijih na kontinentu. 

PROČITAJTE JOŠ:

Sosijete ženeral prodaje OTP grupi banke u Srbiji

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara