Otpušteni radnici iz Hačinsona u Rumi

Foto: Hubert Berberich (Wikimedia)

Početkom aprila, tokom vanrednog stanja, u fabrici francuske kompanije Hačinson (Hutchinson) u Rumi otpušten je veći broj radnika pre isteka ugovora na određeno vreme, zbog smanjenog obima posla, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). 

VOICE navodi da takvim postupkom nije prekršen Zakon o radu, ali je opstanak onih koji nemaju druge prihode, doveden u pitanje. 

“Pozvani smo da dođemo u dva sata popodne na sastanak, iako smo taj dan bili treća smena, da bismo se dogovorili šta će biti dalje jer firma neko vreme neće raditi. Kada smo došli, sačekali su nas poređani ugovori o prekidu rada”, rekao je za VOICE jedan od otpuštenih radnika, koji je želeo da ostane anoniman. On kaže da ne zna koliko je tačno radnika otpušteno, jer je prvo čuo da se radi o 100 ljudi, a kasnije da ih ima 300. 

Otpušteni je za VOICE rekao da nije bilo prethodne najave, uprkos tome što je obim posla u padu od decembra prošle godine. VOICE navodi da  kompanija Hačinson do zaključenja teksta nije odgovorila na pitanja u vezi sa otpuštanjima.

Predsednica Asocijacije nezavisnih i slobodnih sindikata Ranka Savić izjavila je za VOICE da prema Zakonu o radu zaposleni može pod ugovorom na određeno vreme raditi najviše dve godine u kontinuitetu, što se često zloupotrebljava.

“Sindikat je neprestano upozoravao da ćemo doći u situaciju da svaki poslodavac radi šta hoće i kako hoće, u cilju zaštite svog profita i svog kapitala – i to je upravo sada slučaj jer su otpuštanja radnika tokom vanrednog stanja posledica forsiranja fleksibilnih oblika rada”, rekla je Savić. 

Bivši radnik Hačinsona kaže za VOICE da je najveći problem neizvesnost, jer niko ne zna da li će radnici postepeno biti vraćani na posao kada se situacija poboljša, što im je u rukovodstvu fabrike nezvanično rečeno.

“Baš je u nevreme. Ima dosta ljudi koji imaju velike kredite, i šta sada? Dok nas ne budu ponovo zvali, ako uopšte budu zvali, šta sa ratama, odakle?”, kaže otpušteni radnik.

Prema navodima RT Vojvodina, na otvaranju drugog pogona krajem marta 2017, Aleksandar Vučić, tada na funkciji premijera, podsetio je da je za prvi pogon država dala subvencije, ali da kompanija to nije ponovo tražila. 

U izjavi za VOICE, Ranka Savić napomenula je da je Hačinson dobio nemale subvencije i olakšice za kupovinu zemljišta. Ona smatra da je Hačinson sigurno mogao da zaposlene pošalje na kolektivni godišnji odmor, jer je velika kompanija i nema problematične bilanse.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Radovan

    Ne