Goran Trivan FOTO: N1

Trivan: Investicije u oblasti ekologije 15 milijardi evra

Otvoren Međunarodni sajam zaštite životne sredine i Međunarodni sajam energetike

Goran Trivan FOTO: N1

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je danas u Beogradu 15. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa - ECOFAIR i 14. Međunarodni sajam energetike i poručio da svi moramo promeniti svest i prestati da zagađujemo životnu sredinu.

"Proglašavaju nas često za Don Kihota, ali naše vreme je došlo i samo je pitanje ko je to shvatio" - rekao je Trivan.

Istakao je da je to ministarstvo za samo godinu dana rada privelo kraju pregovračku strategiju za poglavlje 27 koje se tiče ekologije i izrazio nadu da će pregovori uskoro biti otvoreni.

Investicije u oblasti ekologije kako bi se dostigli evropski standardi iznose oko 15 milijardi evra.

Kaže, takođe, da ministarstvo ima odličnu saradnju sa Evropskom komisijom i da su otklonjene sve primedbe, koje su bile više kozmetičke.

Ministar je dodao da nas uskoro očekuje i Zakon o klimatskim promenama.

Trivan kaže da je često kritikovao naš elelktro-energetski sistem zbog onoga što se radilo po pitanju životne sredine prethodnih decenija, dok sada mora da pohvali EPS koji je već uložio 300 miliona evra u ekologiju i planira do 2025. da uloži više od 800 miliona evra.

On je rekao da je to dobar primer i da svako od nas treba da po pitanju ekologije gura kamen uzbrdo i prebaci ga na drugu stranu.

"Od kada smo formirali ministarstvo pre godinu dana, više ništa nije isto. Ministarstvo pokušava da stoji na čelu razvoja naše divne Srbije" - kazao je Trivan dodajući da je počeo da se uspostavlja novi sistem vrednosti.

Trivan je naglasio da se u prethodnih 40 godina nismo odnosili kako treba prema životnoj sredini i da se postavlja pitanje da li hoćemo da budemo dostojni naše platnete i čoveka ili ne.

Kaže da je profit glavni ideolog uništavanja životne sredine i da tome moramo svi da se suprotstavimo.

"Naš cilj da podignemo javno menjenje i da svi shvate da više nema nekažnjenog zagađivanja životne sredine, nećemo više da tolerišemo da budemo trovani, da se zakopava otrov" - poručio je ministar napomenuvši da to ne znači da neko koči razvoj u Srbiji.

Ulaganje u snagu vode i vetra

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić je rekao da će EPS do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra i da se svi projekti u povećanje i modernizaciju kapaciteta elektro-energetskog sistema rade uz poštovanje najviših standarda.

Grčić je najavio da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena investicijama u hidro sektoru, ali i sektoru obnovljivih izvora energije, posebno iz snage vetra.

Grčić je rekao da je i MMF posle tolikih kritika u prehtodnom periodu rekao da je EPS ozbiljno napredovao i podigao nivo poslovanja, kao i da ima budućnost.

"Osnovni zadatak EPS-a je da ostane nezavisan sistem i da svi naši korisnici, kojih ima 3,5 miliona u Srbiji i dalje dobijaju struju koja je proizvedena u Srbiji" - izjavio je Grčić.

Najavio je da će ubrzo u Kostolcu zaživeti prvi EPS-ov vetropark u Srbiji.

EPS dobro pozicioniran

Grčić je govoreći o poslovanju kompanije naglasio da će i treću godinu za redom EPS završiti u plusu, kao i da je ove godine bio na devetom mestu po uspešnosti poslovanja u jugositočnoj Evropi.

Kazao je da su pokrenute važne investicije u temosektoru i da je počeo jedan od najvažnijih projekata u oblasti ekologije, za odsumporavanje u TENT-u A u Obrenovcu, kao i da će odmah uslediti i odsumporavanje u TENT-u B.

Najavio je da će EPS već krajem ove ili početkom naredne godine raspisati tender za investiciju vrednu 200 milona evra, a koju će realizovati iz svojih sredstava, to jest za kapitalni remont blokova A1 i A2 u TENT-u A.

Grčić je podsetio da je započeta izgradnja novog termobloka B3 u Kostolcu, kao i da će posle 20 ili 30 godina biti nastavljena izgradnja termoeletrane Kolubara B u Kaleniću, koja će biti završena u narednim godinama.

"Izgradnja hidroelektrana"

Takođe, EPS će pokrenuti i izgradnju moravskih i ibarskih hidroelektrana.

Grčić se nada da će već naredne godine početi projekat na Moravi.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Stevica Deđanski je rekao da je posle tri decenije stagnacije ponovo pokrenut investicioni ciklus koji će državi osigurati energetsku bezbednost, što je za Srbiju od strateške važnosti.

Srbija je energetski bezbedna država, a tome će doprineti i pokrenuti investicioni ciklus vredan više od tri milijarde evra, koji će trajati do 2025. godine - naveo je Deđanski.

On je rekao da je energetska efikasnost prepoznata kao budućnost Srbije i da ćemo do 2020. imati na mreži 500 megavata iz obnovljivih izvora energije.

"Do kraja godine će na mreži biti ukupno 250 megavata, pošto će biti otvorena još dva vetroparka, Kovačica i Čibuk" - kaže Deđanski.

Blok B3 u Kostolcu će, dodao je, biti zavšen i pušten u rad 2020. godine.

Glavni resurs Srbije - ugalj

Naveo je da je glavni energetski resurs zemlje ugalj i da je glavni izazov da se pronađe odgovarajući model za osiguranje energetske bezbednosti i zaštitu životne sredine.

Deđanski je naglasio da je energetika važan stub za povezivanje u regionu.

"Snaga prirode"

Međunarodni sajmovi ECOFAIR i Sajam energetike trajaće do 5. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Snaga prirode".

Ministarstvo zaštite životne sredine tradicionalno je pokrovitelj sajma ECOFAIR na jednom mestu okuplja predstavnike državnih organa i institucija, privrednih subjekata, stručnih i nevladinih organizacija, kao i medija.

Cilj je međusobno povezivanje, razmena znanja i iskustava i uspostavljanja tešnje saradnje radi dostizanja ciljeva u zaštiti životne sredine u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara