Foto: Pexels

Otvoren pogon za preradu 1.000 tona meda godišnje u Kanjiži

Foto: Pexels
Novi pogon za preradu meda u kanjiškom preduzeću Tisacoop d. o. o. simboličnim presecanjem vrpce predali su na upotrebu predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i ministar poljoprivrede u Vladi Mađarske Ištvan Nađ u prisustvu domaćina iz te uspešne porodične firme i gostiju.

Ulaganje je veće od tri miliona evra, uz podršku Fondacije Prosperitati novcem obezbeđenim iz Mađarske i sopstvenim ulaganjima Tisacoopa. 

Direktor Tisacoopa Karolj Kermeci kazao je da je kapacitet pogona prerada i pakovanje više od 1.000 tona meda godišnje, obezbeđenjem sirovina u saradnji sa više od 200 pčelara iz Vojvodine.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je ta podrška za ekonomsko osnaživanje značajna iz više aspekata, o čemu najbolje govore brojke. On je to potkrepio podacima da je iz kanjiške opštine za tri godine za novac Fondacije Prosperitati aplicirao 1.331 zainteresovani, a da su realizovani njihovi razvojni poduhvati vredni 4,2 milijarde dinara, od čega je 2,1 milijarde bespovratno, što je vrednost dvogodišnjeg budžeta opštine Kanjiža.
 


Preduzeće Tisacoop bavi se uvozom mađarskih prehrambenih proizvoda još od 1990. godine, a po rečima direktora Kermecija, na osnovu dobre logističke infrastrukture, iskustva i poslovnih odnosa uspostavljenih u proteklom periodu, u firmi su 2017. godine odlučili da delatnost prošire na preradu i pakovanje meda. Podlogu za proširenje delatnosti predstavljala je podrška dobijena iz Fondacije Prosperitati, kao integratora u proizvodnji meda, pa je investicija završena prošle godine.

"Kvalitetan med je atraktivan za plasman na domaćem i inostranom tržištu pa ćemo s našim brendom Tisamed biti zastupljeni tamo gde smo inače već prisutni s poslovanjem, a takođe i u našim Hungarikum centrima, koja imamo u više gradova", najavio je direktor Kermeci.

Kako je dodao, za izvoz im je interesantno tržište Zapadne Evrope i Skandinavije, a već su dobili veoma pozitivne ocene u predstavljanju na tržištima Rusije i u Dubaiju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara