FOTO Otvaranje fabrike ZF

Otvorena fabrika ZF, od Pančeva besplatno zemljište

FOTO Otvaranje fabrike ZF

Nemačka kompanija za proizvodnju elektromotora ZF  otvorila je danas u Pančevu novu fabriku od 25.000 kvadrata, saopštila je ZF.  

Devet hektara zemljišta na kojem je pre godinu dana počela gradnja pogona odeljenja ZF (E-Mobility), nemačka kompanija je dobila besplatno od Grada Pančeva. Kako se navodi u rešenju kojim Komisija za kontrolu državne pomoći dozvoljava državu pomoć, procenjena vrednost zemljišta  je 600.000 evra. 

To znači da bi se toliko novca slilo u državnu kasu da je kompanija platila naknadu. Prema informacijama iz rešenja, neto dobit ZF u 2018. Iznosila je 1,1 milijardu evra.

zfdrzavnapomoc

Kako se navodi u saopštenju ZF, broj zaposlenih u pančevačkoj fabrici trenutno iznosi 300. U naredne dve godine kompanija planira da zaposli još 700 ljudi koji će biti angažovani na proizvodnji prvenstveno električnih mašina i generatora za hibridne i električne pogone kao i prekidača za menjače i mikroprekidača.

Potražnja za ovim proizvodima  velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje s 25.000 na približno 60.000 kvadratnih metara, najavljeno je na otvaranju kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik pokrajinske vlade Igora Mirovića, ambasador Tomas Šib i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov. 

Tehnološki koncern uložiće do 2021. godine ukupno 160 miliona evra u novoizgrađenu fabriku kao i njeno proširenje.

Pored Pančeva, kompanija ZF proizvodi elektromotore i komponente za elektropogone u Švajnfurtu u Nemačkoj – gde se nalazi i sedište odeljenja E-Mobility i vodeća lokacija za ovu tehnologiju – a za narednu godinu je takođe planirano otvaranje nove lokacije u kineskom gradu Hangzhou, južno od Šangaja.

PROČITAJTE JOŠ: SUBVENCIJE ZA STRANE INVESTITORE: POLITIČKI POENI O DRŽAVNOM TROŠKU
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara