Izložba se sastoji iz nekoliko panela FOTO: Nataša Stojanović

Otvorena izložba Inovativni dizajn Finske

Izložba se sastoji iz nekoliko panela FOTO: Nataša Stojanović
Izložba Inovativni dizajn Finske u organizaciji ambasade Finske u Beogradu, otvorena je večeras u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda.

Autor izložbe je Jarno Peltonen, nekadšnji direktor Muzeja dizajna u Helsinkiju.

"Inovacije i dizajn su od ključne važnosti za Fince, jer oblikuju njihov način razmišljanja. Sve članice Evropske Unije su vrlo konkurentne na polju inovacija i dizajna. Nadam se da će izložba poslužiti kao izvor inspiracije publike u Beogradu", rekao je Perti Ikonen, ambasador Finske u Beogradu.

Izložbu čini više panela na kojima su prikazani kreativni pristupi u rešavanju složenih tehnoloških problema. Jednostavnost i efikasnost glavne su odlike njihovog dizajna i inovacija. 

Izložba prikazuje inovacije u Finskoj u svim segmentima života: od čuvenih finskih sauna, do zdravstvenog sistema, inovativnih bicikala, računara, čuvenog telefona Nokia, tehnološih inovacija u obrazovanju....

Inače, Finska je među prvih 10 zemalja sveta u pogledu patentiranih izuma po glavi stanovnika. Finci su oduvek brzo prihvatali nove tehnologije i dalje ih sami razvijali. Obrazovanje na svetskom nivou dostupno je svima, dok javne biblioteke i kulturne institucije pružaju informacije i inspiraciju za sve zainteresovane. Socijalne inovacije, poput paketa za porodilje i besplatnog ručka u školi, jednako su važne kao i sve ostalo. Ova zemlja je i lider u informacionim tehnologijama. 

Ova izložba traje već dve godine i dosada je "obišla" Čačak, Sombor, Vršac i Paraćin.

Izložba će biti otvorena od večeras do 7. marta 2019. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara