Otvoreno socijalno preduzeće "Talk and Talk"

U Beogradu je otvoreno socijalno preduzeće "Talk and Talk", centar za održavanje različitih vrsta konferencija i događaja, kao i rad u zajedničkom prostoru (coworking), čiji je cilj poboljšanje društvenog statusa socijalno ugroženih populacija u našem društvu, kroz njihovo zapošljavanje i izdvajanjem od dobiti kompanije.

Naime, određeni deo zarade "Talk and Talk" namenjen je podršci osetljivim grupama, kao što su izbeglice, povratnici, pripadnici romske populacije, osobe sa invaliditetom, oboleli od HIV/AIDS-a, poboljšanju njihovih socijalnih i ljudskih prava i pristupa neophodnim socijalnim i zdravstvenim uslugama.

Prepoznavši probleme naših sugrađana iz ovih društvenih grupa, socijalno preduzeće pokrenula je organizacija Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije (SRH Srbija), u okviru programa "Socijalna prava za osetljive grupe", koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). 

"U našoj zemlji pripadnici romske i drugih osetljivih populacija često nemaju odgovarajući pristup socijalnim uslugama ili nedovoljno znaju o socijalnim pravima i pomoći koje su im na raspolaganju, naročito onim koje se tiču obrazovanja, zdravstva i stanovanja", istakao je Žikica Asković iz Regionalnog omladinskog centra Niš.

Ova organizacija direktno radi sa osetljivim grupama stanovništva na jugu Srbije i biće jedna od onih koje će dobijati sredstva od "Talk and Talk".

"Zbog toga je značajan ovakav novi vid podrške, koji će pomoći ugroženim građanima da dobiju adekvatnu pomoć, a i saznaju šta im je sve na raspolaganju", dodaje Asković.

Inovativni, savremeni koncepti socijalnog preduzetništva i sve popularnijeg coworking-a iskorišćeni su u ovom slučaju za pomoć osetljivim grupama.

U našoj zemlji je u socijalnim preduzećima angažovano nešto više od 10.000 ljudi. Njihov doprinos domaćem BDP-u je 0,2 odsto, dok je u EU trenutno iznosi 11 procenata.

"Iz tog razloga smo pokrenuli ovo preduzeće, koje za cilj nema čistu dobit, već doprinos poboljšanju ljudskih prava, i samim tim rešavanju socijalnih problema", rekla je Dragana Stojanović, izvršna direktorka SRH Srbija, naglasivši da su donacije namenjene onima koji pružaju usluge osetljivoj populaciji ili direktno ugroženim pojedincima i porodicama.

"Talk and Talk" svojim korisnicima, pored mogućnosti da pomognu, nudi konferencijsku salu kapaciteta do 45 mesta, uz četiri kancelarije za freelance, kreativne i ostale aktivnosti, brzu internet konekciju, prevodilačku opremu i opremljenu kuhinju.

Nalazi se u centru grada, u Beogradskoj 52.

Za korisnike će biti organizovane i besplatne edukacije u oblastima bitnim za unapređenje njihovog rada i poslovanja.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara