Ove godine manje trovanja pčela zbog preteranog prskanja pesticidima

Predsednik saveza pčelarskih organizacija Rodoljub Živadinović kaže da je ove godine bilo manje trovanja pčela čiji je uzrok nesavesno prskanje u poljoprivredi.

"Savremena poljoprivreda mnogo koristi pesticide, nažalost mnogi poljoprivredni proizvođači to ne čine na pravi način, onako kako nauka kaže zbog toga smo se obratili Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za zaštitu bilja prošle godine i postigli dogovor. Mogu sa zadovoljstvom da kažem da je uprava ispoštovala obećanja i danas su mnogi problemi rešeni", rekao je Živadinović Tanjugu.

Takve vrste problematike će, kaže, uvek biti, ali je broj smanjen.

Kaže da je država napravila jasne prodecure shodno dogovoru sa Savezom i da pčelari vide da je sada lakše doći do istine, a od ove godine će postojati uvid u stvarni broj trovanja pčela na osnovu prijava.

"Najveći uspeh je što je od ove godine zabranjeno tretiranje semena suncokreta i kukuruza spornim neonikotinoidima koji su zabranjeni i u EU. Sada toga više nema ni kod nas", istakao je.

Prema njegovim rečima, postoji dobra saradnja sa inspekcijama.

"Fitosanitarna inspekcija i veterinarska inspekcija nam pomažu, napravljena je procedura postupanja prilikom prijave pčelara",rekao je Živadinović.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara