Ovog meseca kreću pregovori o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om

Foto: Pixabay

Tokom januara Vlada Srbije će razgovorati sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu, prenosi eKapija. Srbija treba da potpiše novi aranžman sa MMF-om jer njihovo prisustvo predstavlja sigurnost za finansijere i strane investitore, ocenjuje ekonomista Ljubomir Savić.

"MMF je, ipak, jedna multinacionalna finansijska institucija koja, pre svega, štiti interese bogatih zemalja, a mi hteli to ili ne moramo da sarađujemo s tim bogatim zemljama, naročito u finansijskom smislu. Zato je vrlo važno kada MMF da pozitivnu ocenu našoj zemlji, a to je značajno i za finansijere i strane investitore", rekao je Savić.

Govoreći o obliku novog aranžmana, Savić je uveren da će i taj aranžman, kao i prethodni, biti sastavljen tako da MMF ima ulogu savetodavca, odnosno da će i on biti "čuvarkuća" (Policy Coordination Instrument - PCI)

Dodao je i da taj aranžman ne podrazumeva povlačenje sredstava ni neko vidljivije angažovanje MMF-a, te da je to "džentlmenski sporazum" koji je dobar i za jednu i za drugu stranu, ukoliko obe ispunjavaju dogovoreno iz ugovora.

"Saveti koje nam je davao MMF u okviru tog aranžmana su bili veoma dobri za građane i državu. Neke je država sprovela, neke nije u potpunosti, ali u svakom slučaju nema razloga da država ne uđe u novi aranžman sa MMF-om“, ocenio je Savić.

Međutim, on ne isključuje mogućnost da će država, zbog problema koji trenutno ima sa visokim fiskalnim deficitom, možda potpisati i finansijski aranžman.

Savić objašnjava da Srbija prethodnih godina nije imala visok fiskalni deficit, te da se on pojavio u poslednjih godinu dana zbog krize izazvane virusom korona, odnosno zbog paketa pomoći kojim je Vlada Srbije pomogla građane i privredu.

Odbor izvršnih direktora MMF doneo je u petak 8. januara, odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, a Savić kaže da se apsolutno slaže sa tom ocenom MMF-a.

Ističe da je Vlada Srbije, uprkos pandemiji, uspela da ostvari "manje-više" ono što je dogovorila sa MMF-om, te je ocena te međunarodne institucije, kaže Savić, dobra i iz ugla naše države i iz ugla građana.

Prethodni "čuvarkuća" aranžman sa MMF-om odobren je Srbiji u julu 2018. godine na period od 30 meseci, nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava, već je bio isključivo savetodavnog karaktera.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara