Pčelari ove godine proizveli pet puta manje meda od godišnjeg proseka

Prema procenama Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), pčelari su ove godine zbog nepovoljnih vremenskih prilika pretrpeli elementarnu katastrofu i proizveli samo oko 1.100 tona meda, što je oko pet puta manje od godišnjeg proseka.

Zamenik predsednika SPOS Milutin Petrović rekao je FoNetu da je ova godina "najgora u poslenjih osam decenija", zbog čega će gubici pčelara biti ogromni.

"Bagrem i livada nisu medili, a ono malo meda prikupljeno je od lipe i cveta industrijskog bilja. Može se reći da su pčelari ove godine pretrpeli elementarnu nepogodu", rekao je Petrović.

On je naveo da će Srbija, uprkos tome, i ove godine izvesti oko 2.000 tona meda zahvaljujući zalihama preostalim od prošle godine, ilustrujući to podatkom da je u prvih šest meseci ove godine izvezeno je 943 tone, u vrednosti od preko četiri miliona dolara.

Najviše meda plasirano je na tržišta Nemačke, Italije, Norveške, Austrije i drugih evropskih zemalja, koje veoma cene naš med koji je među najkvalitetnijim u svetu, kazao je Petrović.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara