Pad BDP Srbije od tri odsto biće bolan za privredu i građane

Pixabay

Pad BDP Srbije  u drugom kvartalu će verovatno iznositi 8-10%, dok se na nivou cele godine procenjuje  pad BDP Srbije od oko 3%, što ća biti jedna od najmanjih stopa pada u Evropi, navodi se u najnovijem broju Kvartalnog monitora, biltenu ekonomskih trendova koju izdaju Ekonomski fakultet u Beogadu i Fondacija za razvoj ekonomskih nauka (FREN).

U osvrtu na izjave državnih zvaničnika da će Srbija u krizi proći bolje od drugih evropskih zemalja, navodi se da se zanemaruju dve važne činjenice.

Prva, da je glavni razlog za nešto bolje rezultate Srbije to što Srbija spada u najsiromašnije evropske zemlje. 

To znači da se privreda Srbije u većoj meri oslanja na proizvodnju egzistencijalnih proizvoda za kojima tražnja u krizi nije značajno pala (poljoprivreda, prehrambena industrija, kućna hemija i drugo). 

Za razliku od Srbije, razvijene evropske privrede oslanjaju se više na proizvodnju trajnih i investicionih proizvoda (npr. auto industrija) za kojima je tražnja snažno pala – pa će zbog toga i pad njihovog BDP-a i gubitak radnih mesta biti najverovatnije osetno veći nego u Srbiji. 

Drugo, i pad BDP-a od oko 3% u 2020. će da dovede do makroekonomskih neravnoteža (visok deficit i ogroman porast javnog duga, gubitak određenog broja radnih mesta ) i biće bolan za dobar deo privrede i stanovništva, upozoravaju profesori sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Autori analize procenjuju da će najveći pad privredne aktivnosti u ovoj godini biti u aprilu, a da će već od maja početi postepeni oporavak privrede.

Oporavak privrede nastaviće se  tokom trećeg i četvrtog kvartala, ali će nivo BDP u njima biti manji nego u istom periodu prošle godine.

U narednoj godini, pod uslovom da dodje do oporavka evropskih privreda, Srbija bi mogla da ostvari rast od 4-5%,  što znači da bi za 1-2% premašila nivo BDP od pre pandemije

posmatrano na osnovu godišnjih podataka kretanje BDP  u periodu 2019-2021. 

Oporavak liči na latinično V, dok bi na osnovu kvartalnih podataka putanja ličila na znak za štikliranje  (✔). To znači da bi se nadoknadio pad u drugom kvartalu ove godine biće potrebno 3-5 kvartala oporavaka.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • радисав

    Колеге економисти, тотално сте промашили у прогнозама. Уместо пада од 8-10% забележен је раст од 1,6%. Ако се узме у обзир раст у првом кварталу од 5% онда је готово известан раст на годишњем нивоу, а не пад како предвиђате.

  • bole

    Tri do pet kvartala oporavka. Tako piše. Da li to znači oko dve godine za oporavak?