Pad potrošnje naftnih derivata, nema razloga za poskupljenje

Foto: Pixabay

Od 1. marta potrošnja naftnih derivata u Srbiji pala je za oko 10 odsto, dok je pad prodaje na benzinskim pumpama oko 12 odsto, izjavio je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, prenela je agencija Beta.

„Po ovim cenama proizvođači sirove nafte nemaju novca za investicije i pitanje je da li će naftna privreda u budućnosti moći da odgovori zahtevima potrošnje”, ocenio je Mićović.

On je na okruglom stolu „Energetska tranzicija i kovid 19” u Privrednoj komori Srbije da je trenutno snabdevanje tržišta naftnim derivatima u Srbiji potpuno stabilno.

Mićović je rekao da Srbija ima dovoljno derivata nafte da zadovolji potrebe privrede i građana, ali da treba stvarati obavezne rezerve. 

Naveo je i da nije promenjena cena sirove nafte, kao i da su troškovi naftnih kompanija stabilni, pa nema razloga za promenu cene goriva.

CENA AMERIČKE LAKE NAFTE U MINUSU

Predsednik Saveta energetičara Nikola Rajaković rekao je da je smanjena potrošnja energenata u industriji, administrativno-komercijalnom sektoru, ali da je povećana u domaćinstvima.

Govoreći o potpunom prelasku na obnovljive izvore energije, Rajaković je istakao da je neophodan prelazni period u kome bi se iz upotrebe izbacila fosilna goriva, a on podrazumeva pojačanu energetsku efikasnost.

Prema podacima berze električne energije SEEPEX potrošnja struje u Srbiji pala je tokom marta i aprila za dva do tri odsto u industriji, dok je u Evropi pad bio mnogo veći, napomenuo je njen predstavnik Dejan Stojičevski.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara