Požar - ilustracija FOTO: Pexels Tokapic

Palili strnjišta, pa zapalili zaštićeni rezervat Carska bara

Požar - ilustracija FOTO: Pexels Tokapic
Zbog paljenja strnjišta, u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata gori više od 800 hektara šuma, njiva i prostora zaštićenog rezervata prirode Carska Bara, saopštio je kabinet gradonačelnika Zrenjanina.
Za sada nije ugroženo selo Belo Blato.
Jak vetar ometa gašenje požara u kojem učestvuje deset vatrogasnih vozila dobrovoljnih društava, pet vozila profesionalne vatrogasne službe, poljoprivredna mehanizacija i poljoprivrednici koji teškim mašinama krče pojas da bi sprečili dalje širenje vatre.
Gradonačelnik Čedomir Janjić je na terenu, a hitno je zasedao zajednički štab sa predstavnicima Mesne zajednice Belo Blato, grada Zrenjanina, sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom policijom.
Gašenje koordinira vatrogasno-spasilačka brigada, a deset vatrogasnih vozila je u pripravnosti.
Apel: Ne paliti nisko rastinje
Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pozvao je građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.
Od početka oktobra na teritoriji Srbije izbio je 1.431 požar na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu u 2017. godini taj broj iznosio 216. Samo tokom proteklog vikenda na teritoriji Beograda, pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade imali su ukupno 130 intervencija, od čega je bilo 120 požara na otvorenom prostoru.
"Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara", podsetio je Miloš Majstorović iz Sektora za vanredne situacije.
On je apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje i travu na otvorenom prostoru, jer time pre svega ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može doći i do velikih materijalnih šteta na okolnim objektima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara