Pandemija smanjila kirije, a povećale cene stanova u Beogradu za petinu

Pixabay

Cene iznajmljivanja stanova u Beogradu su ove godine pale odnosu na 2020. godinu. Iako su cene stanova na najam u glavnom gradu manje, za kupovinu nekretnina u gotovo svim beogradskim opštinama potrebno je izdvojiti više novca nego lane, pokazalo je istraživanje Indomio portala. 

Ukupno gledano na nivou teritorije celog grada, a fokusirajući se na stanove, istraživanja pokazuju da su cene za izdavanje niže i to za 4,8 odsto, dok su cene stanova za prodaju skočile za oko 21,1 odsto. 

"Manje migracija unutar zemlje i više vremena provedenog u kući, doveli su do iznenađujućeg trenda pada tržišne vrednosti nekretnina za iznajmljivanje, dok se upravo suprotno dogodilo kada je u pitanju prodajna cena stambenih prostora u Beogradu", navodi se u analizi.

Tokom 2021.godine, cene stambenog prostora na prodaju u Beogradu nastavljaju da prikazuju kontinuiran rast, a jedan od faktora koji je doveo do tog porasta (od 5, 2 do 21,1 odsto, u zavisnosti od lokacije) za kvadratni metar je i veliki broj novoizgrađenih i luksuznih objekata širom centralne gradske zone, prikazuju istraživanja Indomia.

Porast cene naročito je bio karakterističan za opštine Zemun, Zvezdara i Voždovac, ali i na periferna naselja poput Grocke, Sopota, Surčina i Mladenovca.

Foto: Indomio.rs

Govoreći o najatraktivnijim gradskim opštinama poput Starog grada, Savskog Venca, Vračara, Voždovca i Novog Beograda kvadrat prostora na ovim teritorijama je i dalje daleko skuplji nego na perifernim opštinama, pa je tako prosečna cena kvadratnog metra stana na ovim teritorijama 1.750 do 2.680,5 evra. 

Na perifernim područjima Beograda cene su daleko niže, pa se s toga u opsegu od 543,48 evra do 950 evra po kvadratnom metru mogu pronaći stanovi u Barajevu, Mladenovcu, Obrenovcu, Lazarevcu i Grockoj. 

Najveći pad cene stanova za najam zabeležen je na Novom Beogradu (8,1 odsto), Savskom Vencu (5,6 odsto), Starom Gradu (5,5 odsto), Paliluli (4,8 odsto) i Voždovcu (4,6 odsto). 

Opštine Stari Grad i Savski Venac i dalje drže primat u pogledu cene kvadratnog metra stambenog prostora nekretnina za izdavanje, međutim gledano u odnosu na proteklu godinu, tamo je trenutno i povoljnije iznajmiti stan, pokazalo je istraživanje koje je tokom maja sproveo Indomio portal. 

Foto: Indomio.rs

Kako se navodi u istraživanju, prilikoma analize cena kvadrata stambenih prostora u glavnom gradu, mora se uzeti u obzir i veliki broj stanova koji se na teritoriji Beograda iznajmljuju na kratke periode, takozvani stanovi na dan.

Globalna kriza i smanjenje kretanja dramatično su uticali na povećanje raspoloživih nekretnina za rentu, a posledično i na smanjenje cene mesečnog najma. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.