Foto: Nova ekonomija

Penzije do 25.000 dinara oslobođene eko-takse

Foto: Nova ekonomija
Obaveznu ekološku taksu više neće plaćati penzioneri sa primanjima do 25.000 dinara, nezaposleni i mladi do 18 godina, propisano je nedavno usvojenoj uredni, koju je donela Vlada Srbije, pišu Večernje novosti.

Naplata će se vršiti po emitovanom zagađanju, što ranije nije bilo u praksi, kada je ova taksa naplaćivana po kvadratnom metru stambenog prostora ili procentu ostvarenog prihoda.

Kako se navodi u Novostima, ranije je to stvaralo probleme u naplati prirednicima, kao i velike razlike u naplati, te davalo prostor za različite vrste zloupotreba.

PROČITAJTE JOŠ:

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, kaže za Novosti da će taksa biti naplaćivana isključivo prema obimu zagađanja vode, vazduha ili tla.

Eko-taksa biće određena onima koji emituju štetne materije, proizvođačima i odlagačima opasnog otpada i javnim komunalnim preduzećima.
Druga naknada, koja se odnosi na zaštitu i unapređenje životne sredine, osim firmi i preduzetnika platiće i građani koji zagađuju okolinu. 

Takođe, biće pojačana kontrola trošenja novca od ekološke takse, ali i naplata koju će obavljati gradovi i opštine, u čije će budete ta sredstva biti uplaćivana.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara