Ilustracija FOTO:NE

Penzije od danas veće za pet do 13,3 odsto

Ilustracija FOTO:NE
Nešto više od 90.000 penzionera koji su samostalno obavljali delatnost, danas će prvi dobiti penzije sa većim iznosom.

Prema rasporedu isplate PIO Fonda, 6. novembra će oktobarski ček primiti poljoprivredni i vojni penzioneri, a 10. i svi ostali, prenosi RTS. 

Većina penzionera dobiće pet odsto povišice, a ostali, zbog ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, od osam do 13,3 odsto više nego pre umanjenja. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević za Javni servis kaže da će svi penzioneri osetiti povećanje, kao i da je ukupan broj penzionera veći od 1.700.000. 

"Ono što je bitno - sredstva su obezbeđena u budžetu za ovu i za sledeću godinu. Što se tiče samog ukidanja Zakona koji je bio o privremenom umanjenju to je bilo 2,32 milijarde na mesečnom nivou, a za ovo povećanje od pet odsto za ovaj deo penzionera koji to treba da primi za njih je 1,02 milijarde na mesečnom nivou", ističe Đorđević. 

On kaže da će 1.300 000 penzionera imati pet odsto povećanje u odnosu na septembarsku penziju. 

"Kako to izgleda - tih milion penzionera kojima nije dirana penzija do 26.643 dinara, njima će biti povećana pet posto. Onima do 34.003 dinara, kada se vrati posle ukidanja Zakona, pa razlika do pet odsto, tako da će biti pet odsto povećanje", objasnio je Đorđević. 

On je dodao da je to urađeno baš zbog toga što je bilo raznih kritika da će biti urušen sistem, da ce to da urušiti penzioni sistem. 

"Upravo sa ovom merom mi nismo hteli da urušavamo sistem i izbegli smo tako nešto", ističe ministar. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara