Penzioneri preduzetnici nezadovoljni jer neće dobiti korona minimalac

Pexels

Mnogobrojni vlasnici radnji, zanatskih usluga, frizeri, krojači, stakloresci, taksisti, ali i drugi preduzetnici stariji od 65 godina ostaće bez direktnih davanja iz budžeta u vidu tri minimalca, pišu Novosti. 

U najnovijim merama ovo pravo ostvaruje se samo za zaposlene sa zaključenim ugovorom o radu, pa tako minimalac neće biti isplaćen radniku koji ima potpisan ugovor o delu. Tako da u ovom slučaju stariji od 65. neće primiti tromesečnu finansijsku injekciju.

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama i forumima, penzioneri smatraju ovakav odnos diskriminatorskim i nefer prema ljudima koji uprkos godinama u penziji rade i dalje, jer im je novac neophodan.

- Najstariji rade jer ne mogu da prežive od penzije. To su činjenice. Plaćaju svoje obaveze uredno i na vreme. A, oduzeti im pravo jer su penzioneri je tužno - smatra T. Jokić, penzioner iz Kragujevca.

U slučaju da paušalac ima radnju sa jednim zaposlenim radnikom, na pitanje da li tada oboje dobijaju pomoć od tri minimalne zarade, nadležni odgovaraju potvrdno, osim ukoliko preduzetnik negde nije zaposlen ili ima status korisnika penzije! U tom slučaju, pravo na direktna davanja ostvaruje se samo za zaposlenog.

Smatram da je tumačenje po kome preduzetnik koji je istovremeno i penzioner, i izmiruje svoje fiskalne obaveze, nema pravo na tri minimalne zarade diskriminatorsko, jer obaveze moramo da izmirujemo bez obzira na to što ne možemo da radimo - kaže penzioner Jovan T., iz Beograda, koji ima obućarsku radnju. 

- Kako onda država namerava da meni i ostalim penzionerima, koji imamo više od 65 godina, a još uvek želimo da radimo i redovno izmirujemo svoje obaveze, nadoknadi gubitak koji je nastao jer nam je zabranjeno da radimo, a od nas se očekuje da i za vreme pauze plaćamo obaveze? Zar od penzija da odvajamo i plaćamo obaveze? Da imam dovoljno kao penzioner ne bih ni radio.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (16)

 • Dragica

  Ako je preduzetnik penziner, a zaposlio je svoje kolege penzionere mlađe a i starije od 65 godina, da takav preduzetnik ima pravo na pomoć države (minimalnu zaradu) za svoje zaposlene penzionere?

 • Zeljko

  DA LI POSTOJI UDRUZENJE PREDUZETNIKA.?!AKO POSTOJI ZASTO NE STANE U ZASTITU NAS PENZIONERA PREDUZETNIKA KOJI NE MOGU DOBITI MINIMALAC.ZABRANE TI DA RADIS , ALI TI NE "ZABRANE" DA PLATIS DRZAVI SVE OBAVEZE.STA CE BITI AKO SE NA JESEN I ZIMU VRATI KORONA? ONDA CE NAM ZABRANITI 6-7 MESECI DA RADIMO,ALI CE NAM IZACI U SUSRET I "DOZVOLITI" DA REDOVNO IZMIRUJEMO OBAVEZE PREMA DRZAVI KAO SADA.IMA LJUDI KOJI SU PODIGLI KREDITE DA BI UNAPREDILI ILI ODRZALI POSAO .NIKO NIJE MOGAO NI SANJATI DA SE OVAKO NESTO MOZE DESITI I JOS TI DRZAVA ZABRANI DA RADIS!!!!!

 • Zeljko

  SRAMOTA!PENZIONER SAM I MORAM DA RADIM , JER IMAM PENZIJU. 16.500 din.PLACAM I DALJE SVE OBAVEZE KAO TAKSI PREDUZETNIK KAO DA NISAM PENZIONER.MOJE KOLEGE SU RADILI CELO VREME VANREDNOG STANJA I KOLIKO TOLIKO NEKI DINAR ZARADILI.SAD SU DOBILI I MINIMALAC( TREBA DA DOBIJU ),ALI NIME MI JASNO ZASTO I MI NEMAMO PRAVO , PLACAMO ISTE OBAVEZE PREMA DRZAVI.!!!

 • Keepwalking

  Zabrane ti kretanje dva meseca samim tim i mogucnost da radis teku kirije komunalije i ostale obaveze ,pa zar to treba od penzije da se pokrije ,od penzije koja te tera da i dalje radis a ne da uzivas u njoj

 • Sneyana

  Da li Vlada uopšte čuje vapaj penzionera preduzetnika, ili čeka samo naš glas

 • Milan

  Ovo je čista diskriminacija Pa zar penzioner ne placa sve porez I PIO to je oko 21000 din mesecno I u periodu kada ne raddi ne prihoduje on to mora da plati ali od penzije od 25000 Pa je ova diskriminacija sramna neradimo mi ovo iz zabave vec nuzde ovomi lici na kaznu za umanjenje penzije ako nisi imao 65 god bez obzira na osradjenih 42 godine staža ovo je sramota bez presedana satirete nas a sa druge strane ulagujete se OVO SU DISKRIMINATORSKI POTEZI I TREBA DA VAS JE SRAM

 • Zabrinuta

  Otvorila sa preduzetničku delatnost vođenje poslovnih knjiga za ostale preduzetnike po ugovoru pre 5 godina,kad sam se penzionisala jer od penzije nije bilo šanse da preživim i izmirim obaveze.Sama se izdržavam jer nemam životnog partnera.Pošteno i vredno radim i koliko toliko moji klijenti su uplaćivali mesečnu naknadu za izvršene usluge,ali po proglašenju uredbe ni jedan preduzetnik nije voljan da plaća usluge sa izgovorom da nemaju sredstava odnosno prihoda.Imam dva zaposlena radnika nisam ih odjavila jer poslove obavljam kao i do sata jer koliko toliko postoji obaveza za preduzetnike koje se mora odradiri.Računala sam da će država pomoći svim preduzetnicima ali izgleda da sam se prevarila i sad troškove moram da snosim sama i za ova tri meseca jer od klijenata isto ne mogu da očekujem ni dinara koje sam pošteno zaradila.

 • Realnost

  Kako pa ni ostali preduzetnici nemaju potpisan ugovor o radu ni oni samooporezivanjem,paušalci,preduzetnici sa isplatom ličnih primanja. Po ovoj logici preduzetnici nemaju prava na taj takozvani minimalac a ni njihove preduzetnička delatnosti samo velike firme i doo iako po naredbi su bili u obavezi sa prestankom rada bez prekida po uredbi.Otkud se sad pojavila taj član da samo zaposleni po ugovoru imaju prava to i ne osporavam ali otkud ovo novo objašnjenje.

 • Branko

  Strasno je sta su sve penzioneri i stariji od 65 doziveli u ovom "vanrednom stanju", a ova diskriminacija penzionera-preuzetnika je vrhunac uvreda i ponizenja. Spreceni su da se krecu i rade, a sada su i izuzeti iz tzv.paketa mera pomoci privredi. Bilo bi dobro da vlast ispravi ovu nepravdu.

 • Zorica

  Nije lepo da penzioneri ostanu bez minimalca jer ja a i mnogi rade iz nuzde jel imamo minimalnu penziju a doprinose placamo redovno. Vlada bi trebala da razmotri nas polozaj.

 • Marijana

  Ja sam recimo osnivač i plaćam minimalne doprinose kao osnivač koji nije u radnom odnosu. Nemam pravo ni da odložim plaćanje doprinosa već je rok i dalje 15 ti u mesecu. Zaista mi nije jasna mera ove Uredbe zašto su neke grupe izostavljene pa i nama je valjda potrebna pomoć.

 • Zoran

  Ma kako da ne samo penzioneri treba da zive u ovoj zemlji a ostali meka pocrlaju. Svi ce mo biti jwdnog dana penzioneri ali ako hocete vise morate i nesto da rizikujete. I mi sto radimo hteli bi i nesto preko ali nemo vremena, 5 godina nam je uzimano 10% od jadne plate pa ne trazimo da nam se vrati iako se drzava razbacuje sa ovolikim parama. Tako sad bi svi da ucare nesto.............

 • Ljiljana bp

  isto za sve i ko je radio u vreme korone i kolege koji su sedeli kući za sve isto minimalac aja što sam rizikovala svoje zdravlje jer sam morala da radim koga je briga.

 • Đorđe

  Takođe i preduzetnici iz radnog odnosa nemaju pravo na pomoć iako doprinosi i porezi uredno stižu, diskriminacija na delu prema ljudima koji rade i sipaju u budžet, i sad lepo zatvaramo radnjice pa na crno. Svi daj, samo nekima naj.

 • Peric Marko

  Diskriminacija! Ne bih radio da ne moram.

 • Slavica

  Penzioner Jovan je apsolutno u pravu, trebalo bi ih bar osloboditi obaveze plaćanja doprinosa za ovaj period dok nisu radili

Vidi sve komentare (13)