Penzionisana vojna lica zahtevaju rešavanje problema penzionera beskućnika

Članovi Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije su, protestujući u Beogradu, tražili da Vlada poštuje zakone pri isplati duga od 2008. godine. Dug je nastao prilikom usklađivanja vojnih i civilnih penzija.

Na skupu je naglašeno i da vojni penzioneri ne pristaju na isplatu "nešto više od trećine duga" koliko im je ponuđeno na osnovu vansudskog poravnanja, a ukazano je i na nerešavanje problema vojnih beskućnika čija imovina je ostala u republikama bivše Jugoslavije.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić rekao je da je cilj protesta da se javnosti, sudstvu i izvršnoj vlasti saopšti da nisu zadovoljni donošenjem i primenom Zakona o privremenom uređenju i usklađivanju penzija kojim su im penzije smanjene za 10 do 24 odsto.

"Nismo zadovoljni načinom na koji Vlada Srbije usklađuje vanredno penzije od 1. januara 2008. kao ni načinom na koji se rešava problem vojnih penzionera beskućnika", rekao je Tamburić novinarima.

Prema njegovim rečima, okupljeni, među kojima su bili i penzioneri iz Niša, Subotice, Sremske Mitrovice i drugih gradova od nadležnih traže da poštuju Ustav i zakone.

"Želimo Srbiju da ostavim našoj deci kao ustavnu i zakonitu državu u kojoj imaju razloga da ostanu a ne da odlaze u beli svet", rekao je Tamburić.

Na skupu je istaknuto da se u slučaju vansudskog poravnanja penzionerima ne priznaju sudski troškovi kao ni zatezne kamate "a koje sva javna i državna preuzeća naplaćuju građanjima" a da je Ustavnom sudu stiglo 376 žalbi vojnih penzionera koje se ne rešavaju "jer za taj sud nisu prioritet".

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Zašto su vojni penzioneri građani II reda", "Protiv diskriminacije", "Ko troši naše penzije", "U Strazbur po pravdu", "Po Zakonu, ne po zaključku"...

Po završetku protesta na Trgu Nikole Pašića okupljeni su organizovali protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama - pored Skupštine Srbije, do zgrade RTS, pa do zgrade Vlade Srbije.

Zakonom o vojsci Srbije iz 2008. vojni penzioneri su iz nadležnosti Ministarstva odbrane prebačeni u nadležnost Fonda Penziono invalidskog osiguranja tako da su ostali bez povećanja penzije od 11,06 odsto koje je trebalo sprovesti po propisima Srbije od 25. januara 2008. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara