Poplave u Srbiji FOTO: Dragan Milošević/Nova ekonomija

Pet godina nakon poplava, Beograd još nema sirene za uzbunu

Nova ekonomija

Pet godina nakon katastrofalnih poplava u kojima je život izgubilo više od 50 ljudi, a samo u beogradskoj opštini Obrenovac utopilo se 15 građana, Beograd još nema sirene za uzbunu. 

Iako je današnji ministar finasija Siniša Mali, u tom trenutku gradonačelnik prestonice,  obećao da će do kraja 2016. Obrenovac dobiti sirene, taj rok je nadležni gradski sekretarijat za poslove odbrane i vanredne situacije, pomerio za kraj 2017.

Međutim, prema nedavnom pisanju Novosti, Grad je imao ideju da doradi postojeći sistem za obaveštavanje i uzbunjivanje stanovništva na teritoriji Beograda, ali se zbog starosti sistema procenilo da je ipak potrebno ugraditi novu opremu. 

Navodno, nove sirene će Grad Beograd dobiti  2020.godine a do kraja septembra ove godine trebalo je da bude raspisan međunarodni tender za idejni projekat.  List navodi da će uspostavljanje novog sistema početi najpre u opštini Obrenovac i podseća da je u maju 2015. godine Obrenovcu predat mobilni sistem za uzbunjivanje koji je ugrađen u službeno vozilo.

Dopunjeno 4. avgusta 2019 izjavom gradonačelnika Radojičića: Taj budući situaciono-komandni centar sistema ranog upozoravanja nalaziće se u Tiršovoj ulici, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Projektna dokumentacija je spremna, a tender bi trebalo da bude raspisan u septembru. 

Prema rečima gradonačelnika, projekat je vredan ukupno 16 miliona evra, od čega će 12 miliona biti uloženo u 316 lokacija i mrežu koja će ih povezivati, a preostala četiri miliona u komandni centar.

Podsećamo, u danima nakon poplava 2014. Aleksandar Vučić je obavestio javnost da je samo jedna sirena radila u Obrenovcu.

"Mi danas imamo svega 17 odsto ispravnih sirena u Srbiji, tako i u Obrenovcu nisu radile sve sirene. Radila je jedna sirena, neki kažu dve, potvrđeno je da je radila jedna, nije bilo dovoljno”, rekao je u srpskom parlamentu Vučić 29. maja 2014. godine.

 

Kako je pisao Istinomer pre dve godine, Grad je usvojio sva potrebna dokumenta.

Studija akustičnosti za teritoriju Grada Beograda izrađena je 2015. godine, a prethodna studija napisana je osamdesetih godina prošlog veka. 

To znači da je postojeći sistem sirena, čak i kad bi sve radile, potpuno zastareo jer se Beograd otad izgradio, a broj stanovnika povećao. Drugim rečima, kad bi se sirene uključile, zvuk ne bi stigao do svih Beograđana, navodi Istinomer.

Studijom akustičnosti predviđeno je da na teritoriji Beograda sirene budu postavljene na 316 lokacija, dok ih je sada na 114 mesta, od čega je samo 60 odsto ispravno. U Obrenovcu je planirano postavljanje 30 novih sirena.
 
Takođe, urađena je Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, kao i planovi zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.

I.Pavlović
 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara