Peticiju za pomoć samostalnim umetnicima potpisalo skoro 5.000 ljudi

Sajt Narodnog pozorišta

Peticiju za pomoć samostalnim i nezaposlenim umetnicima i radnicima u kulturi u vidu minimalne zarade za nekoliko dana potpisalo je skoro 5.000 ljudi.

Peticiju možete potpisati OVDE

U peticiji upućenoj premijerki Ani Brnabić, ministru finansija Siniši Malom i narodnim poslanicima,  navodi se da su samostalni umetnici i radnici u kulturi  izbrisani u uredbi Vlade Republike Srbije o rebalansu budžeta, kojim je predviđena pomoć u iznosu 5,1 milijardu evra u cilju saniranja posledica epidemije covid 19.

Kako se navodi, Vlada je ignorisala predlog koji su umetnička udruženja uputila Ministarstvu kulture, a kojim je bilo predloženo izdvajanje po 30.000 dinara mesečno, kako bi bilo omogućeno preživljavanje stvaralaca u mesecima u kojima im je rad onemogućen zbog epidemije i uvodjenja vanrednog stanja. 

"Tražimo da država hitno izdvoji novac, naš novac za rešavanje elementarnog egzistencijalnog opstanka umetnika i radnika u kulturi. Pre uvođenja vanrednog stanja, 11. marta, prvo su zatvorena pozorišta. U našoj zemlji poslednje su zatvorene kockarnice. Ima u tom redosledu postupaka zatvaranja i neke simbolike. Odluka Vlade je jedno veliko kockanje sa smislom, ali kockanje i sa sudbinom kulturnog identiteta naše zemlje", navodi se u peticiji.

Podseća se da su mnoge države napravile urgentne programe za spas kulture, dok Srbija to nije uradila.

Srpska kultura stradala u podeli korona subvencija

"U našoj zemlji, budžeti za kulturu godinama su među najnižima u Evropi i ne dosežu čak ni do 1 odsto. Ova činjenica svedoči koliko se umetnost i kultura nisko kotiraju na vrednosnoj lestvici vlasti i kad nismo ugroženi virusom", ocenjuje se.

U tekstu peticije koji potpisuju rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, Svetlana Bojković, Nela Mihajlović, Nataša Ninković, Nenad Maričić, Milutin Milošević, Vanja Milačić, kompozitorka Irena Popović Dragović,  scenografkinja Vesna Popović, pisac Milena Marković, Vesna Čipčić, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Kreni - Promeni i Srbija u pokretu pozivaju se građani i umetnici da ne ćute.

 "Nije umetnički ćutati, nije ljudski ćutati"! 

Kako se navodi, za Vladu Srbije su kulturni radnici nevidljivi. 

"Kultura, umetnost, njeni stvaraoci, nisu im bitni. Čitava jedna oblast života grubo je odstranjena, ponižavajuće, nekulturno, nehumano izbačena iz planova za budućnost. Pokažimo solidarnost i nepristajanje na grubi atak na ljude, njihove egzistencije, na umetnost I kulturu", stoji u peticiji. 

Apeluje se na umetnike i radnike u kulturi koji imaju radna mesta i stalne prihode, da kažu "jedno veliko NE" ovakvom postupanju Vlade prema  kolegama.

Narodno pozorište preko tendera naručuje glumce

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Nezaposleni gradjanin

    Vec su iskukali, grad Beograd im daje 3x30000 din, nama ostalim nezaposlenima 0 din, jer nismo VIP i nemamo medijsku masineriju ko slobodni umetnici.