Foto: Pixabay

PKS predlaže oštrije sankcije za lažno bolovanje

Foto: Pixabay
Privredna komora Srbije (PKS) predložila je izmene zakona, koji predviđaju otkaze za lažiranje bolovanja i sankcije za lekare koji drugima otvaraju bolovanje bez pokrića, piše današnji Blic.

Poslodavci će moći da od zdravstvene ustanove zatraže izveštaj o osnovanosti privremene sprečenosti za rad ukoliko 10% radnika bude na bolovanju u toku jednog meseca.

Predstavnici sindikata, sa druge strane, podsećaju da sankcije za lažno bolovanje već postoje, a da utvrđivanje lažnih dijagnoza ne bi bio lak poduhvat, obzirom da podrazumeva i pozivanje doktora na odgovornost.

Više od 310 hiljada osiguranika je sa posla odsustvovalo sa radnog mesta 2018. godine, a ukupno pet miliona dana bolovanja je upotrebljeno tokom istog perioda.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Predrag

    Ljudi u mnogim službama rade u nesnosnim uslovima, non-stop menjanje smena (recimo ko radi na Aerodromu) i onda radniku padne imunitet ili.je hronično umoran i naravno da će morati da ode na bolovanje. Neka se PKS zainteresuje malo za uslove u kojima rade radnici po Srbiji.

  • rade radonjic

    PKS bi mogla da se bavi drugim problemima privrede, a ne "lažnim" bolovanjima. Skrećete pažnju sa mizernih iznosa zarada i vređate radnike i lekare. Bruka i sramota. Živite na jaslama obavezne članarine i inicirate gluposti. Obezbediti radnicima redovne sistematske i zdravstvene preglede, uložite u prevenciju njihovog zdravlja, a ne optužujte radnike i lekare da otvaraju bolovanja bez raloga. Inicirajte da privreda plaća poreze i doprinose, a ne da na račun drugih živite bogato.