Foto: Nova ekonomija

Plaćanje karticama sve popularnije u Srbiji, promet veći za petinu

Foto: Nova ekonomija
Broj uređaja za plaćanje platnim karticama u uslužnim i trgovačkim radnjama (POS terminala) porastao je na bliz 90.000, što je uvećanje od 12.4% za manje od godinu dana, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

U centralnoj banci ocenjuju da je snižavanje trgovačkih naknada za online kupovinu uticalo na širenje internet prihvatne mreže, zbog čega je na kraju drugog tromesečja 2019. godine broj virtuelnih prodajnih mesta dostigao 989 adresa, odnosno 45% više nego lane.

NBS navodi da je promet putem POS uređaja od 2007. godine rastao prosečno za 14.32% godišnje, a da je samo u prvih šest meseci primene Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravila poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica uvećan za 22.1%.

Pored toga, od početka primene novih propisa u decembru, a zaključno sa drugim tromesečjem tekuće godine, i broj transakcija na prodajnim mestima je porastao za 21.5%. 

NBS je najavila da će od bankarskog sektora i dalje prikupljati podatke koji se odnose na poslovanje s platnim karticama i analizirati efekte primene Zakona, kao i da planira dalje aktivnosti usmerena snižavanje trgovačkih provizija.

PROČITAJ JOŠ: 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara