Planinari traže da im na Fruškoj Gori investitori oslobode stazu

Foto: Wikipedia/ Jovancavic

Iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore za subotu najavljen protesatni skup za oslobađanje staze koja je kako se navodi zbog sveopšteg investitorskog napada na prirodu blokirana privatnim kapijama i ogradama, prenosi portal 021.

"Mi želimo da prođemo trasom te planinarske staze. Želimo da sve prođe nenasilno. Nećemo preskakati ogradu, nećemo praviti rupe u žici, jer to je ponižavajuće. Nemamo nameru da primenjujemo rušilačke metode. Jednostavno želimo da, nenasilno, prođemo trasama koje su javno dobro", kaže aktivistkinja Dragana Arsić.

Dodaje se da ugrožena staza vodi od Novog Rakovca do Zmajevca, koja je "zbog sveopšteg investitorskog napada na prirodu blokirana privatnim kapijama i ogradama".

Ona je i upisana u registar Planinarskog saveza Vojvodine.

Akciji se priključio i Ekološki pokret "Odbranimo reke Stare planine", čiji će se lider Aleksandar Jovanović Ćuta, pored ostalih, obratiti na skupu.

"Želimo tim obraćanjima na početku naše pešačke akcije da pošaljemo poruku nadležnim institucijama u vezi sa neverovatnim napadima na prirodu Srbije, na šume, na reke, na vazduh, na sve ono što je javno dobro. Poruka je da je zaista krajnje vreme da oni počnu da delaju na način koji štiti javna dobra i građane, a ne interes investitora", ističe Dragana Arsić.  

Okupljanje je, naglašava se, prijavljeno policiji, a angažovani su i redari. 

Okupljanje počinje u 11 sati na parkingu ispred manastira Rakovac, odakle se kreće do prve kapije koja je na 30 minuta laganog hoda od manastira.

DRŽAVA DALA 2,6 MILIONA EVRA ZA HOTELSKI KOMPLEKS NA FRUŠKOJ GORI

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara