FOTO: Pixabay

Planira se treća linija metroa čim počne izgradnja prve dve

FOTO: Pixabay

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da se planira izgradnja treće linije metroa od Voždovca do nove autobuske stanice u bloku 42, nakon što je u prošli petak objavljeno da će metro imati dve linije.

Treća linija trebalo bi da ide preko Prokopa, Slavije i Trga Republike do novobeogradskog bloka 42 i železničke stanice Novi Beograd, rekao je Vesić u intervjuu za Večernje novosti.

„Čim počne izgradnja prve dve linije metroa planiramo projektovanje treće", rekao je Vesić za Novosti.
Kako je ranije najavljeno, izgradnja metroa treba da počne krajem 2020. godine, a ukupna vrednost radova iznosiće 3,6 milijardi dinara. 

Portal e-Kapija objavio je u petak da je grad prihvatio finalnu trasu metroa, odnosno izveštaj o generalnom projektu i studiji izvodljivosti koje je izradila francuska firma Ežis (Egis), za dve linije metroa.

PROČITAJTE JOŠ:

Linije BG voza saobraćaju na svakih sat vremena, umesto dosadašnjih 30 minuta

Šta smo potpisali s Kinezima

Posao izgradnje dogovoren je sa kineskom kompanijom PowerChina, a u intervjuu za Novosti Vesić je izrazio očekivanje „da se u okviru posla koji imamo sa kineskom stranom pronađe prostor" i za Ežis, kao i za francuski Alstom.

Zamenik gradonačelnika nije precizirao šta pod tim misli, ali je rekao da sve zavisi od dogovora kineskih i francuskih firmi, a da ih on i ministar finansija Siniša Mali „ohrabruju da razgovaraju".

Vesić je najavio da će paralelno sa izgradnjem metroa biti razvijan BG voz, za što je potrebno 500 miliona evra, a o poslu se razgovara sa „japanskim kompanijama koje imaju podršku Vlade Japana".

Grad Beograd je krajem 2018. formirao javno komunalno preduzeće za izgradnju i obavljanje prevoza putnika metroom i razvojem gradske železnice u Beogradu, pod nazivom „Beogradski metro i voz".

Za predsednika nadzornog odbora tog preduzeća imenovan je redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Časlav Mitrović, koji je na izborima za gradske odbornike 2018. bio šesnaesti na listi SNS.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Pera

    A , zatim peta, sesta i sedma cim se zavrsi prva.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.