Početnicima dodeljeno 80 miliona dinara za pokretanje biznisa

Direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić uručio je ugovore za 116 korisnika Projekta podrške početnicima za započinjanje posla - START UP.

Ukupna vrednost ugovora je 80 miliona dinara.

Korisnici programu su žene, mladi, teško zapošljive kategorije, kao i osobe iz devastiranih područija, a Sertić je naveo da 116 dobitnika predstavljaju ponos Srbije. 

''To što ste uradili menja život i vas, svakog pojedinca, i vaših porodica. Svi oko vas bi trebalo da se ugledaju na vas i shvate u čemu je vaša razlika i u čemu ste vehi i bolji u ovom momentu'', rekao je Sertić. 

On je dobitnicima poručio da je država tu da pomogne i učini da im bude lakše, ali da su oni ti koji su preuzeli rizik na sebe. 

''Najveći izazov preduzetništva je preuzeti rizik, preuzeti život u svoje ruke, i učiniti korake koji predstavljaju i mogućnost za napredak, ali isto tako i mogućnost da se suočite sa problemima'', rekao je Sertić i dodao da je posao države i različitih asocijacija da im pomogne, posebno u prvim mesecima i godinama rada. 

Sekretar Zajednice preduzetnika PKS Branislava Simanić čestitala je dobitnicima i izrazila nadu da će biti uspešni preduzetnici i da će uspešno obavljati delatnost za koju su se opredelili. 

''Pozivam vas da se obratite PKS za sve što bude vezano za vaše dalje poslovanje jer tu možete da dobijete čitav niz usluga'', rekla je Simanić, ocenjujući da je podrška posebno značajna onima koji tek započinju sopstveni biznis. 

Neki dobitnici sertifikata su se zahvalili na pomoći dodajući da preporučuju svima - i mladima i starijima, da ako žele da započnu posao to urade kroz neki ovakav projekat jer će tako dobiti stručnu pomoć. 

Kako je navedeno, to je jedan od šest projekata koje RAS sprovodi u Godini preduzetništva, a kroz njega RAS podržava razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, koja su ključna karika u razvoju ekonomije budućnosti i motor ekonomskog rasta.

Projektom je obuhvaćen niz finansijskih i nefinansijskih elemenata podrške - edukacija o pokretanju i vođenju posla, obuke za započinjanje biznisa i izradu biznis plana, bespovratna pomoć za finansiranje najboljih poslovnih ideja i mentoring za privredne subjekte u ranoj fazi razvoja. 

Program je realizovan kroz dve faze. U prvoj fazi 156 učesnika je prošlo besplatne obuke u vezi sa pokretanjem sopstvenog biznisa, izrade biznis plana, kao i uspešnog vođenja poslovanja, dok su u drugoj fazi programa učesnici, primenjujući znanja sa prethodnih obuka, konkurisali za finansijsku podršku sa sopstvenim preduzetničkim idejama, a njih 116 je dobilo pozitivnu odluku Komisije za dodelu sredstava i moći će odmah da krene u realizaciju svojih preduzetničkih ideja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara