Počinje mart, mesec frankofonije

Foto: Pixabay

Mesec frankofonije obeležava se svake godine u martu, a u narednih 30 dana i u Srbiji će se predstavljati bogatstvo francuskog jezika i frankofonih kultura. Poseban datum biće 20. mart, Dan frankofonije, koji zajednički proslavlja 88 zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije.

Frankofoni prostor broji 300 miliona žena i muškaraca koji govore francuski jezik, na pet kontinenata.

U narednih trideset godina broj frankofonih će se najverovatnije utrostručiti, te će francuski tako postati drugi ili treći svetski jezik, sa osam odsto svetske populacije u 2025. godine.

Škole, gimnazije i univerziteti u Srbiji imaju preko 100.000 učenika francuskog jezika, a u zemlji postoje četiri katedre za francuski jezik i sedam dvojezičnih francusko-srpskih odeljenja.

Međunarodna organizacija frankofonije, koja je osnovana 1970. godine i okuplja 88 zemalja, posvećena je promociji francuskog jezika i uspostavljanju političke, obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje među članicama.

Mart 2021 - jedan drugačiji mesec frankofonije

Mesec frankofonije 2021. godine razlikovaće se u odnosu na prethodne i po tome što će zbog zdravstvene krize mnoge ambasade, kulturne i školske ustanove biti sprečene da organizuju događaje za široku publiku.

Uprkost ovim ograničenjima, organizatori će se potruditi da istaknu, onlajn ili uživo, uz poštovanje propisanih mera, bogatstvo i potencijal francuskog jezika. 

Tako će tradicionalno takmičenje "frankofona pesma", čije je finale do sada bilo organizovano u Nišu, ove godine biti organizovano onlajn na Instagramu, a nosiće naziv "Pevam na francuskom".

I ove godine postojaće dve kategorije takmičara – juniori i seniori, a članovi žirija koji će ih ocenjivati biće Bojan Zulfikarpašić, kao i prvi savetnici ambasada Švajcarske i Tunisa.

Ambasada Maroka predstaviće 15. marta poslednji roman pisca Mahi Binebina. Ambasada Kanade organizovaće okrugli sto na temu pisanja u multikulturalnim sredinama sa književnicom Kim Tui Li.

Ambasada Egipta organizuje 24. marta seminar o mirovnim misijama u frankofonim zemljama. Pored ovih, predviđeni su još brojni događaji u okviru meseca frankofonije.

Kompletan program biće dostupan od 1. marta na sajtu Francuskog instituta u Srbiji OVDE.

Mesec frankofonije 2021. započeće virtuelnim Danom otvorenih vrata Francuskog instituta u Srbiji 1. marta. 

Toga dana svi zainteresovani pozvani su da se priključe i direktno saznaju sve o časovima francuskog u Francuskom institutu.

Moći će da izaberu virtuelnu salu u skladu sa svojim potrebama za učenjem francuskog jezika. U naznačeno vreme čekaće ih profesor Francuskog instituta, sa svojim bivšim i sadašnjim učenicima i odgovarati na sva njihova pitanja. Više informacija o tome možete pronaći ćete OVDE. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara