Počinje prijava za subvencije fiskalnim obveznicima

Foto: Pixabay

Za državne subvencije od 100 evra po jednom uređaju i 100 evra po prodajnom mestu obveznici fiskalizacije mogu da se prijave od 15. oktobra do 31. januara naredne godine, saopštila je Poreska uprava. Obaveza korisnika subvencija je da u roku od šest meseci počnu sa evidentiranjem prometa putem elektronskog fiskalnog uređaja.

Preduslov za dobijanje subvencije je podnošenje prijave sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije (PGJO).

Obveznik fiskalizacije je u obavezi da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalne kase u skladu sa zakonom kojim se one uređuju. Za one koji nisu u sistemu PDV-a iznos subvencija će biti povećan za 20 odsto.

Kako bi ostvario pravo na subvencije obveznik fiskalizacije može da podnese samo jednu izjavu za dodelu finansijske podrške. Potrebno je i da bude osnovan i upisan u nadležnom registru zaključno sa 29. oktobrom 2021. godine.

Prijava PGJO se podnosi putem portala ePorezi. Korisničko uputstvo za prijavu poslovnog prostora i poslovnih prostorija može da se pronađe na sledećem LINKU.

Prema najnovijim zakonskim izmenama korisnici fiskalizacije biće u obavezi da pređu na novi način fiskalizacije od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine.

Nakon provere dostavljenih podataka, Poreska uprava odlučuje o prijavi u roku od tri dana od dana podnošenja. O tome u poresko sanduče na portalu ePorezi dostavlja obaveštenje podnosiocu prijave u elektronskom obliku.

Obaveštenje je digitalno potpisano od strane Poreske uprave, što kako se objašnjava potvrđuje validnost dokumenta.

Obveznici fiskalizacije koji ostvare pravo na subvencije biće u obavezi da u roku od šest meseci od početka primene zakona o fiskalizaciji počnu sa evidentiranjem prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja. U suprotnom moraju da vrate subvencije, sa obračunatom kamatom.

Ministarstvo sprema novi zakon, čitaće fiskalne kase u realnom vremenu

Pravo na finansijsku podršku u iznosu od 100 evra može da sotvari i novi obveznik fiskalizacije (lice koje nije u obavezi da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalne kase i koje nije oslobođeno od evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja).

Postojeći kao i novi obveznici fiskalizacije koji nisu evidentirani u sistem poreza na dodatu vrednost (PDV) na dan podnošenja Izjave o zainteresovanosti, finansijsku podršku ostvaruju u iznosu uvećanom za 20 odsto.

Mali: Najveći teret novih fiskalnih kasa i softvera preuzeće država

Pravo na korišćenje finansijske podrške nemaju:

  • Privredni subjekti koji su obuhvaćeni Spiskom korisnika javnih sredstava utvrđenih u skladu sa Pravilnikom o spisku korisnika javnih sredstava, osim tipa korisnika javnih sredstava 6, 7 i 10;
  • Obveznici fiskalizacije kojima je Poreska uprava rešenjem privremeno oduzela poreski identifikacioni broj (PIB).

Proveru ispunjenosti uslova za dodelu subvencija vršiće Poreska uprava do 28. februara 2022. godine.  Prenos sredstava vršiće se preko Uprave za trezor.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog krenule su i pripreme za elektronske fakture. Od Nove godine svi subjekti u javnom sektoru imaće obavezu da ih izdaju, a do kraja sledeće godine to će važiti i za sve ostale obveznike.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.