FOTO: Pixabay

Podaci o važnim nabavkama mogu biti „zaštićeni“ od javnosti?

FOTO: Pixabay

Ustavni sud Srbije odbacio je predlog za ocenu ustavnosti odredbe člana 45. Zakona o zaštiti konkurencije koji je podneo poverenik za informacije od javnog značaja, saopštila je Komisija za zaštitu konkurecije.

Taj član se odnosi na obavezu Komisije da u slučaju zahteva stranke može odrediti meru zaštite izvora podataka ili određenih podataka, ako se oceni da je interes podnosioca tog zahteva opravdan i po značaju bitno veći u odnosu na interes javnosti u pogledu predmeta tog zahteva. 

Predlog za ocenu ustavnosti navedenog člana poverenik je podneo u julu prošle, jer je ocenio da je on suprotan Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tada je poverenik upozorio da prema ovoj odredbi podaci koje „zaštiti" Komisija za zaštitu konkurencije „nemaju svojstvo informacija od javnog značaja u smislu zakona kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja".

PROČITAJTE JOŠ:

Ko su kandidati za naslednika Rodoljuba Šabića?

Republički javni tužilac podneo tužbu protiv rešenja Poverenika

„Tako se navedeni podaci žele u potpunosti, nezavisno od okolnosti, isključiti od domašaja javnosti, što je potpuno suprotno rešenjima iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja", saopštio je tada poverenik.

Međutim, Komisija navodi da u postupcima pred telima nadležnim za zaštitu konkurencije učesnici na tržištu dostavljaju brojne „izuzetno osetljive poslovne podatke", čije objavljivanje bi im nanelo štetu.

Kao primere Komisija navodi podatke o dobavljačima i kupcima, vrednosti i obimu prodaje i nabavke, tržišnim udelima, razlozima za sprovođenje koncentracija, ugovore, akte koji sadrže poslovne planove i strategije budućeg razvoja i slično.

Komisija je u saopštenju pozdravila odluku Ustavnog suda, donetu 25. aprila, uz ocenu da doprinosi pravnoj sigurnosti tržišnih učesnika.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara