FOTO: Nova ekonomija

Podeljena mišljenja o prelasku sa paušalnog na standardni porez

FOTO: Nova ekonomija

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana, iako još uvek nisu zvanično predložene, izazivaju podele zbog plana po kom bi se preduzetnicima naplaćivao standardni porez umesto paušalnog.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov smatra da „ni u jednom uređenom društvu ne dozvoljavate visokoobratovanim profesijama paušalni porez", navodeći da je to 1990-ih dozvoljeno advokatima i pojedinim drugim profesijama „iz čisto političkih razloga".

„I onda posle advokata tu se pojave konsultanti, i ono što je postalo jako vidno i problematično, taj poreski kancer je zahvatio i IT sektor", rekao je Altiparmakov na forumu Nove ekonomije „Poreska politika Srbije: da li pogoduje privredi i investicijama", koji je održan u četvrtak.

Sa druge strane, direktor preduzeća Mona Tomislav Momirović kaže da su niski porezi doveli do „neviđenog razvoja IT industrije".

„Ja se iskreno nadam da Vlada neće radikalno udariti i pokušati da poreski zahvati taj novac", rekao je on.

Izmene zakona, koje još uvek nisu formalno predstavljene, predviđaju takozvani „test samostalnosti preduzetnika", putem kog će se ocenjivati da li je paušalac koji obavlja posao za pojedinačnu kompaniju zapravo zaposleni ili podizvođač.

Preduzetnicima kojima se naknadno dokaže da su „pali" na testu biće naplaćen standardni, a ne paušalni porez. Iako je IT zajednica najglasniji protivnik ove ideje, izmene bi se odnosile na sve preduzetnike.

Altiparmakov smatra da je predlog „nužno zlo" i da je „interesantno da će i dalje biti dozvoljeno advokatima da budu paušalci".

„Ako vi imate mogućnost da umesto poreza i doprinosa od ovih 62 procenta plaćate možda desetak, logično da ćete da je iskoristite, naročito u takvim propulzivnim granama kao što je IT sektor", rekao je on.

Momirović, sa druge strane, napominje da se ne radi ni o kakvoj zloupotrebi i da bi podizanje poreza smanjilo „atraktivnost te industrijske grane koja neviđeno raste proteklih godina".

PROČITAJTE JOŠ:

Smanjenje poreza na plate dobro, ali investicije ne zavise samo od poreza

Preduzetnici da dokažu da su nezavisni, Poreska nasumično kontroliše

Izmene poreskih zakona odnose se na sve preduzetnike, ne samo na IT

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Pop

    Jedino logicno je da udare na advokate prvo i popove, jer oni nemaju gde, nema za njih emigracije,njihova struka ih nece odvesti na zapad i moraju ostati i platiti poreze. IT sektor ce lako napolje, gde su porezi manji, ili bar plate vece...evo moj odgovor na ovo je: Berlin. Hvala

  • Sanja

    Odlicno! Samo napred(no) s porezom! Aman bre, to vise nije porez to je otimacina. Sta placamo tim porezom? Vesica da preslaze kocke i urnise Beograd? Otimace vode sa Stare panine? Lazne doktore i kupce diploma? Placam porez a katastarska sluzba ne funkcionise, cenatar za socijalni rad ne funkcionise, nista ne funkcionise...

  • Nenad

    Nije pametno da udare na IT jer drzava nije tu ulozila nista svi su se oni samoorgnizovali i rade. Ako ih zakace jace sa porezima , to ce se pokupiti i otici bilo gde a ima normalnih drzava oko nas koliko hoces. A onda ce ostati i bez poreza i bez "potrosaca" . Razmislite o tome. Cekamo komentar genija Ljubise Atanackovica .