FOTO: NorDig

Seminar NorDig – Nordijska iskustva u oblasti digitalizacije

Podstaći unapređenje digitalizacije javne uprave u Srbiji

FOTO: NorDig

Ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske zajedno sa Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji organizovale su seminar NorDig – Nordijska iskustva u oblasti digitalizacije, održan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Seminar je imao za cilj nastavak javno-privatnog dijaloga između nordijskih kompanija i institucija i Vlade Republike Srbije, kao i predstavljanje nordijskih iskustava u oblasti digitalizacije i inovacija.

Razgovor sa predstavnicima državnih institucija i lokalnih organizacija bio je usmeren na definisanje zaključaka o tome kako da se zajedničkim naporima podstakne dalje unapređenje u oblasti digitalizacije javne uprave u Srbiji.

Obraćajući se učesnicima seminara, ambasador Švedske Jan Lundin istakao je da u nordijskim zemljama digitalizacija prožima reformske procese u svim oblastima, od zdravstva do poreskog sistema.

"Nordijski region jedan je od najdigitalizovanijiih na svetu, upravo zarad dobrobiti građana. Vlada Republike Srbije predvođena premijerkom Anom Brnabić stavila je digitalizaciju javne uprave na sam vrh prioriteta, što mi pozdravljamo i aktivno podržavamo. Cilj ove konferencije je da pronađemo novi prostor za saradnju u ovoj oblasti, pored projekata koji se već odvijaju poput, na primer, digitalizacije katastra.
Reforme u oblasti digitalizacije doneće brojne benefite građanima Srbije i stvoriti preduslove za viši životni
standard, kao i veću transparetnost, a samim tim i veće poverenje u društvo", rekao je ambasador Jan
Lundin.

Ministar državne uprave i lokale samouprave Branko Ružić rekao je da bez digitalizacije, nijedna ekonomija, nijedna kompanija, pa čak nijedan individualac ne može da razvije svoj pun potencijal danas.
Navodeći šta je sve učinjeno u procesu digitalizacije u okviru reforme javne uprave u Srbiji, ministar je najavio i javnu raspravu o Registru stanovništva, čime će se svi podaci o građanima naći na jednom mestu,
u elektronskom oblik.

"Baze su osnov za uvođenje novih tehnologija", rekao je Ružić dodajući da to Ministarstvo pomaže opštinama i gradovima kroz različite fondove za razvoj eUprave, jer kako navodi jedino razvijena opština može privući nove investicije i doprineti podizanju životnog standarda građana.
Ministar Ružić se zahvalio na prilici da govori pred predstavnicima liderskih zemalja u oblasti digitalizacije
i pozvao na tešnju saradnju u daljem periodu.

Radni deo seminara bio je u formi prezentacija nordijskih eksperata, kao i panel diskusija na kojima su
učestvovali strani i domaći eksperti, kao i predstavnici državnih institucija i organizacija iz Srbije.

Seminar je održan pod pokroviteljstvom Nordijskog saveta ministara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara