Stariji su ugrožena kategorija FOTO: Pexels

Pokazati ljudskost i pomoći starima o kojima ne brinu članovi njihove porodice

Stariji su ugrožena kategorija FOTO: Pexels

Sudbina slepe i nepokretne 87-godišnje bake Ljubice iz sela Prvonek kod Vranjske banje rastužila je Srbiju. Gotovo mesec dana nijedno od šestoro dece nije želelo da je vidi, niti da je preuzme iz bolnice. 

 

Da li Srbija dovoljno brine o starima?

 

Nadežda Satarić iz humanitarne organizacije "AMITI – Snaga prijateljstva" smatra da u slučajevima poput onog baka Ljubice ne može zakon da pomogne toliko koliko ljudskost.

To sigurno nije jedini slučaj da niko nije hteo da preuzme brigu o članu svoje porodice, rekla je Satarićeva ali i dodala da većina nalazi strategije snalaženja u kriznim situacijama.

"Kada bolesni stari izađu iz bolnice i treba nastaviti negu, nije nimalo lako za porodicu, ali normalne nađu strategiju, da u kućnim uslovima i pomoću državnih servisa brinu o starima", rekla je Satarićeva.

Smatra da krivične prijave i novčane kazne neće dati efekat.

"Veća kazna bila bi kada bi svi bili demakirani", istakla je Satarićeva.

Mogu biti brojni razlozi zašto deca ne mogu da pomognu roditeljima: Možda su u inostranstvu, imaju psihičkih problema, ili probleme sa alkoholom. Nadežda Satarić ipak ukazuje da je ovde bilo šestoro dece.

Baka Ljubica je, kaže, izneverena od svojih najbližih – nju je i sramota i što nisu došli, sramota zbog toga šta će reći lekari i svet kada čuje.

Trenutno se nalazi u centru za socijalni rad u Vranjskoj banji, a zatim će biti prebačena u starački dom u Surdulici.

"Srbija trenutno ima kapacitete u staračkim domovima za 14.000 osoba, uključujući i privatne i državne domove. Potrebe su možda i duplo veće", napominje Satarićeva.

Već nekoliko meseci država finansira i zbrinjavanje u privatnim domovima, i za to plaća onoliko koliko to košta u državnim ustanovama. Te uslove prihvatio je 41 privatni dom, ali nijedan u Beogradu.

Satarićeva smatra da bi dobro rešenje bilo smeštanje stare u hraniteljske porodice.

"Ne vole stari da ih neko premešta iz sredine gde su živeli 50, 60 godina, da ih vode u drugu zajednicu, više vole da ostanu. Ovo je humanije rešenje i izazov. Mnogim starima treba zbrinjavanje samo zimi", rekla je Satarićeva i istakla da je u nekim opštinama to i zaživelo.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara