FOTO: Nova ekonomija

Poklon države kineskom investitoru - i hektari i avionska pista

FOTO: Nova ekonomija

Vlada Srbije je kineskom investitoru Linglong poklonila više od 96 hektara zemljišta za izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu, aerodromsku pistu i pomoćne objekte uz nju, a preuzela je na sebe obavezu da obešteti aktuelne i potencijalne potražioce tog zemljišta u postupku restitucije kako bi interes Linglonga bio zaštićen, saopštila je danas zrenjaninska organizacija Građanski preokret.

Kako se navodi, nakon više od tri meseca od podnetog zahteva i Rešenja o izvršenju koje je Poverenik za informacije od javnog značaja doneo pod pretnjom sprovođenja rešenja posrednom prinudom i izricanja novčanih kazni, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije dostavila je Preokretu kopiju ugovora sa kineskom kompanijom Linglong. 

Tako je Građanski preokret i saznao da će kineskoj kompaniji pripasti i pista Aerodroma Ečka. U ugovoru se navodi da se površine zavedene u katastru kao piste, ne koriste kao pista. (VIDI SLIKE U GALERIJI U NASTAVKU TEKSTA)

U ugovoru piše: "Radi izbegavanja svake sumnje, u slučaju zahteva trećeg lica ili postojanja tereta, Republika Srbija će, o svom trošku, preduzeti sve radnje dozvoljene zakonskim propisima, radi sprečavanja bilo kakve štete za Linglong".

Ovakvim postupanjem vlasti, država krčmi svoje najvažnije resurse i pretvara se u ponizni servis stranih investitora, na dugoročnu štetu svojih građana, navodi se u saopštenju.

U industrijskoj zoni "Jugoistok", koja se se nalazi pored zemljišta poklonjenog Linglongu, Grad Zrenjanin prodaje parcele po početnoj ceni od 943,5 dinara za kvadratni metar. To znači da zemljište poklonjeno Linglongu vredi najmanje osam miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ: 

KINESKI INVESTITOR POSTAO SPONZOR SRPSKOG FUDBALA

U SVETU ČETVRTA, U SRBIJI DRUGA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Podsećamo, građani Zrenjanina predvođeni lokalnom organizacijom Građanski preokret, već nekoliko meseci ukazuju na, blago rečeno, sporne momente u vezi sa izgradnjom fabrike guma u Zrenjaninu. 

Osim što je kineska kompanija za džabe dobila besplatno zemljište (inače oranice A kategorije koje su konvertovane u građevinsko zemljište), reč je o kontroverznom projektu od nacionalnog značaja jer će se fabrika guma koja spada u prljave industrije, graditi u sred plodnih oranica. 

Uticaj na životnu sredinu buduće fabrike zasad nije poznat.  

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je na zahtev Građanskog preokreta da mu se dostavi studija, rekao da ne poseduje  studiju o proceni uticaja na životnu sredinu buduće fabrike guma. Sekretarijat je, tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, odgovorio da mu nije podnet zahtev za davanje saglasnosti na studiju niti mu je studija dostavljena.

Prethodno su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Zrenjanin saopštili da ne poseduju takvu studiju, da o njoj nisu odlučivali i da je nadležnost za to pokrajinska. Građanski preokret je na uvid javnosti stavila sve ove odgovore ministarstva i gradskih vlasti u kojima se navodi gore navedeno.

Studija o uticaju na životnu sredinu je važna jer se desetinama kilometara, sa svih strana buduće fabrike automobilskih guma, na banatskim oranicama proizvodi hrana, zbog čega je posebno važno obratiti pažnju na uticaj tog postrojenja na životnu sredinu.

Građanski preokret je ranije upozorio da Zrenjanin takođe nema prečistač otpadnih voda što znači da će se otpadna voda iz ovog budućeg kineskog postrojenja neprečišćena izlivati u kanalizaciju, odnosno u već zagađenu reku Begej. 

Takođe, u Zrenjaninu ne postoji savremena i pouzdana kontrola kvaliteta i zagađenosti vazduha, a poznato je da već decenijama nema ni pitke vode.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara