Pokrenuti postupci protiv 16 firmi koje trguju sportskom odećom, obućom i opremom

Pokrenuti postupci protiv 16 učesnika na tržištima veleprodaje i maloprodaje sportske odeće, obuće i opreme

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupke ispitivanja povrede konkurencije protiv 16 učesnika na tržištima veleprodaje i maloprodaje sportske odeće, obuće, opreme i aksesoara, saznaje Nova ekonomija.

"Zbog sumnje da su prekršili zakon o zaštiti konkurencije, u odredbi kojom se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje sportske obuće, odeće, opreme i aksesoara u Republici Srbiji, pokrenuti su postupci protiv firmi: N sport, Preduzeće Đak, Oficce shoes, Planeta sport, Cadrvel, Sportmarket, Zvezda forever, Total sport, Sportiko, Univers co, Eurostar, Trim d.o.o Vrbas, K..G...Fasshion, Kopelli, STR Fokus i Komision sport one", saopšteno je iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Komisija je 18. avgusta 2016. godine izvršila nenajavljeni uviđaj u poslovnim prostorijama društva N sport i pribavila informacije, podatke i ugovore koje je ovo društvo zaključivalo sa svojim kupcima. Nenajavljeni uviđaj sproveden je zbog osnovane sumnje da postoji opasnost uklanjanja ili izmene dokaza koji se nalaze kod stranke u postupku.

"Prema prikupljenim informacijama i dokumentima, društvo N sport, kao prodavac, zaključivalo je, sa ostalim učesnicima na tržištu protiv kojih je Komisija pokrenula postupak, ugovore o poslovnoj saradnji  koji su sadržavali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje N sport.  

Ova obaveza se naglašeno odnosila na robne marke PUMA, Russel Athletic, Sergio Taccihini i druge. 

Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca, odnosno N SPORT", navodi se u saopštenju.

Komisija je osnovano pretpostavila da pojedine odredbe zaključenih ugovora  predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu kojom se, na nedozvoljen način, utvrđuju cene i uslovi trgovine, a  što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije. 

"Restriktivni sporazumi su sporazumi učesnika na tržištu koji imaju za cilj ili posledicu ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na teritoriji Republike Srbije, a naročito oni sporazumi koji sadrže odredbe kojima se neposredno ili posredno utvrđuju cene i uslovi u daljoj prodaji ugovornih proizvoda", navode.

Komisija poziva sve one koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti potpunijem utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku, da iste dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije,  Savska 25/IV,  Beograd.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara