Pokret Tvrđava: Nećemo dozvoliti izgradnju kineske rafinerije u Smederevu

Foto: Pixabay

Pokret "Tvrđava" saopštio je da neće dozvoliti izgradnju nove rafinerije u Smederevu i da će, ako se pregovori o tom projektu ne obustave, da u aprilu održe masovne proteste. U pokretu "Tvrđava" smatraju da bi još jedno postrojenje "prljave industrije" imala "stravične podledice na zdravlje ljudi". Dodaju da bi protest bio održan u aprilu, jer je za tada najavljen početak radova na izgradnji rafinerije.

Povodom najave Vlade Srbije da se pregovara sa kineskim investitorima o izgradnji naftne rafinerije u tom gradu, predstavnici te organizacije ocenjuju da se Smederevo "već susreće sa ekološkom katastrofom", koju je, kako ocenjuju, uzrokovala i kineska kompanija HBIS.

HBIS je kompanija koja je 2016. godine preuzela smederevsku železaru.

Naglašavaju da neće dozvoliti izgradnju te fabrike jer je Smederevo i bez nje "crna tačka Evrope" u smislu zagađenja

"Pozivamo Vladu Srbije, da momentalno prekine pregovore sa kineskom kompanijom i spreči dalje trovanje građana", navodi se u saopštenju Pokreta "Tvrđava". 

INSPEKTOR NALOŽIO ŽELEZARI SMEDEREVO MERE ZA ZAUSTAVLJANJE CRNE PRAŠINE.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Ko l e

    Necete rudnike,necete rafinerije,necete fabrike za motanje kablova,necete hidroelektrane,necete vakcinisanje,necete da izlazite na izbore,necete Beograd na vodi ,necete autoputeve,necete maske ..... a znate li sta hocete. Svaka susa se krije iza neke organizacije i mlati neki k....