Policija i građani ispred RTS FOTO: YT

Policija izbacila građane iz RTS, novi protest u nedelju u 12h ispred Predsedništva Srbije

Policija i građani ispred RTS FOTO: YT

Policija opremljena za razbijanje demonstracija izbacila je u subotu uveče učesnike protesta "1 od 5 miliona" iz zgrade Radio televizije Srbije, a demonstranti su posedali ispred zgrade u Aberdarevoj ulici. Oni su vikali - "uhapsite Vučića", "Izdaja" "av, av", "uaa" "kerovi", "ostavke", "ustaše", "SNS RTS".

Lider Dveri Boško Obradović pozvao je građane da se u nedelju u 12h pojave ispred Predsedništva Srbije kada je Aleksandar Vučić sazvao konferenciju za medije.

Gostujući u dnevniku 3 RTS u subotu uveče, Generalni direktor Radiotelevizije (RTS) Srbije Dragan Bujošević izjavio je da su protesti izgubili legitimitet upadom opozicije u RTS.

On se izvinio zaposlenima što su bili onemogućeni da „normalno" obavljaju svoj posao i gledaocima što su programi kasnili, jer su „ekipe bile blokirane u zgradi".

„Mogu da obećam da mi nećemo upadati ni u stranačke, ni u poslovne prostorije lidera opozicije, jer znamo da je to suprotsno zakonu", naglasio je Bujošević.

Prethodno tokom večeri, RTS nije izveštavao o dešavajima u svojoj zgradi, već je sa Pinka prenosio dve konferencije ministra policije koji je govorio o navodnom demoliranju zgrade RTS i maltretiranju novinara iako se vidi na snimcima da novinare niko nije dirao. Učesnici protesta su zabeležili kamerama da policija tuče neke od građana koji su ušli u RTS.

Po okončanju priloga, Obradović je megafonom rekao da se direktor RTS Dragan Bujošević obratio, kao i da nije zadovoljan onim što je on rekao.

Od svog zahteva da gostuju nisu, kaže, odustali i dodaje da očekuju da organizatori protesta gostuju u Dnevniku 2 u nedelju. Ukoliko do toga ne dođe, još više ljudi će se okupiti ispred RTS, dodaje.

Posle njegovog obraćanja građani su počeli da se razilaze ispred ulaza u zgradu u RTS, u Aberdarevoj ulici.

Učesnici protesta ispred zgrade RTS pogidnutih ruku uzvikivali su: "ustanak, ustanak", "ostavke", "gotov je", a policiji - "za koga radite", "skinite šlemove".

Među njima su bili i lideri opozicije Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac.

Građani su otpevali i himnu ispred RTS, kao i "Oj, Kosovo, Kosovo". Viču i "Gotov je" kao i "Čekamo Bujketa", "Šlemove skinite".

Policija je opkolila građane u nekoliko prstenova.

Policija je napravila kordon ispred ulaza u zgradu u Aberdarevoj ulici. Kako javlja reporter agencije Beta, policija polako sa štitovima, metar po metar potiskuje građane, koji takođe pokušavaju da odguraju policiju.

Obradović je za N1 rekao da on nije lider ovog protesta već "jedan od pet miliona”."Tražimo naše pravo da znamo sve, neverovatno da posle tri meseca protesta širom Srbije još nijednom na RTS nije gostovao niko od organizatora tog protesta. Tri meseca ne prenosite šta se dešava u Srbiji", rekao je Obradović.

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić obratiće se sutra javnosti povodom večerašenjeg ulaska učesnika protesta "Jedna od pet miliona" u zgradu Radio televizije Srbije.
Vučić će se obratiti građanima u 12.00 sati u zgradi Predsedništva.

Prethodno je, podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao je građane ispred RTS da se mirno raziđu, a lidere SZS da, kako je rekao, odmah prekinu sa nasiljem i pretnjama novinarima. Prekršajno i krivično će odgovarati svaki čovek koji je činio nasilje, rekao je Stefanović tvrdeći da se ono večeras desilo u zgradi RTS i da su neki novinari, navodno, pretučeni. Boško Obradović je rekao da je sve laž.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara