Foto: USAID

Poljoprivrednici uskoro lakše do investicionih kredita

Foto: USAID
Poljoprivrednici koji žele da investiraju u svoje poslovanje u budućnosti će moći kod određenih banaka da se po povoljnijim uslovima zadužuju, usled programa koji zajednički sprovode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Za kredite prehrambenim proizvođačima i individualnim poljoprivrednim gazdinstvima će biti ponuđeno 90 miliona dolara u period od 12 godina, a poseban deo portfelja od najmanje 5% namenjen startapima mlađim od tri godine, privrednicama i preduzećima u nerazvijenim delovima Srbije.

Majk de la Rosa, direktor Misije USAID-a u Srbiji, kazao je da je pomoć usmerena na sve delove proizvodnog lanca u agri-biznisu, a da će saradnja sa Ministarstvom, ProCredit bankom, Addiko bankom i Bankom Intesom osloboditi sredstva koja u ovoj grani često nedostaju.

„Sredstva američke vlade će se koristiti da se obezbede od poencijalnog rizika... Banke ne bi ušle u ovaj posao da nisu sigurne da [predloženi projekti] imaju finansijsku logiku, što bi trebao da bude signal i ostatku privrede”, kazao je de la Rosa.

Dodao je i da program obuhvata i diretnu tehničku pomoć i mentorstvo bankama, a da su bankarske garancije (kolaterali) deo šire strategije za podršku srpskoj privredi.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da se na projektu radilo godinu ipo dana i da domaća proizvodnja hrane nema problema ni sa kamatnim stopama, ni sa naplatom potraživanja, nego upravo sa nemogućnošću pristupanja finansijskim sredstvima. 

Najavio je i stvaranje strukovnog tela koje bi se samo bavilo obezbeđenjem kolaterala za poljoprivrednike u slučaju da se projekat uspešno sprovede.

Član Izvršnog odbora ProCredit banke Ivan Smiljković je naveo da je ta finansijska institucija do sada već kreditirala domaću poljoprivredu sa milijardu evra, da je do sada bilo raznih garantnih šema kroz koje su plasirali 200 miliona evra, ali da je ovo prvi program usmeren iklučivo na poljoprivredu.

„Domaća prehrabena proizvodnja i poljoprivreda do sada su se razvijale ukrupnjavanjem [njiva, pacela], a sada je vreme da napreduje kroz ulaganje u prerađivačku industriju", zaključio je Smiljković.

Vojislav Lazarević, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke navodi da još ima dosta prostora za ulganje i stvaranje dodatne vrednosti, iako oni plasiraju već 25-30% svojih sredstava u poljoprivredu, dok je član Izvršnog odbora Banke Intesa Darko Popović rekao da su se sredstva obezbeđenja prepznala kao najveći problem i u studiji koju su nedavno sproveli.

„Svega 38% poljoprivrednika koristi kredite. Iako 70% zna da će imati potrebu za investranjem u sledećih nekoliko godina, samo 20% je spremno da [za ta sredstva] obrati banci", dodaje Popović.

Za pristup sredstvima neće biti raspisani javni pozivi, već početkom sledeće godine će svi zainteresovani moći da konkurišu u programu, a tačno 60% sredstava je garancija inistarstva i USAID-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara