Poništen konkurs za specijalizaciju u Novom Pazaru nakon protesta lekara

Foto: Wkipedia/Jovanvb

Nakon povratka na dužnost v.d. direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru, Meha Mahmutovića, lekari  opšte prakse protestovali su zbog nepravednog konkursa za specijalizaciju, koji je kasnije poništen, objavio je Radio Sto plus.

Mahmutoviću je pozlilo 30. juna, nakon posete premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara Novom Pazaru.

Tada je grupa građana, nezadovoljna stanjem u toj zdravstvenoj ustanovi na čijem je čelu, velikim brojem obolelih i preminulih od kovida-19, tražila njegovu ostavku i protestovala.

Lekari obučeni u skafandere su okretanjem leđa ispred Dijagnostičkog centra u Novom Pazaru jutros su izrazili nezadovoljstvo zbog nemogućnosti da se prijave na konkurs Opšte bolnice za dobijanje specijalizacije.

Upravnik Opšte bolnice Alan Kurpejović rekao je da je sa predstavnicima lekara održan sastanak na kojem je odlučeno da se konkurs poništi i da se nakon objedinjavanja Doma zdravlja i Opšte bolnice raspiše novi.

"Očekujemo da se taj proces završi do jeseni i da će tada biti raspisan veliki konkurs za 40 specijalizacija čime ćemo zadovoljiti želje naših mladih kolega da se školuju i usavršavaju, ali i potrebe zdravstvenog sistema u Novom Pazaru", izjavio je upravnik Opšte bolnice Alan Kurpejović.

U krugu Opšte bolnice bilo je i desetak građana koji su i prethodnih dana protestvovali tražeći istinu o obolelim i umrlim od kovida-19, kao i smenu odgovornih u zdravstvenim ustanovama i Štabu za vanredne situacije.

Mahmutovićevu dužnost je do sada obavljao Mirsad Đerlek, koji će ostati koordinator za kovid pacijente.

Prošle nedelje je inače raspisan interni konkurs za dodelu deset lekarskih specijalizacija u Opštoj bolnici, preneo je list Danas

U tom dokumentu, koji je potpisao dr Mirsad Đerlek, tada zamenik v.d. direktora Opšte bolnice, piše da su specijalizacije samo za lekare Opšte bolnice, zaposlene na neodređeno, sa položenim stručnim ispitom i obavljenim pripravničkim stažom.

Takvi uslovi konkursa izazvali su veliko nezadovoljstvo među lekarima Doma zdravlja, među kojima ima onih koji na specijalizaciju čekaju i sa navršenih deset godina radnog staža.

Više od 40 lekara opšte prakse potpisalo je peticiju, kojom se od dr Đeleka zahteva da izmeni uslove konkursa, kako bi i oni imali pravo da konkurišu za specijalizacije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara