Poništena sva rešenja Ministarstva za projekat "Jadar"

Foto: Rio Tinto

Administrativna komisija Vlade Srbije poništila je rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar". Ministarstvo je obustavilo postupak koji je vodilo po zahtevu Preduzeća za geološka istraživanja Rio Sava Exploration, objavljeno je na sajtu te institucije.

Vlada je 20. januara ukinula Uredu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta ekploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar".

Time je određeno da nadležni organi treba da bez odlaganja stave van snage sve pojedinačne akte koje su doneli u vezi sa ovim projektom.

Rio Tinto preispituje pravni osnov ukidanja plana za "Jadar"

Ministarstvo građevinarstva je istog dana ukinulo važenje lokacijskih uslova, navodi se u rešenju Administrativne komisije.

Projekat podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora "Jadar" trebalo je da se nalazi na katastarskim parcelama opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šturice na teritoriji grada Loznice i opštine Krupanj.

Na rešenje koje je ukinuto žalila se i grupa udruženja i inicijativa, "Regularoni insititut za obnovljivu energiju i životnu sredinu" (RERI), "Inicijativa za Požegu", "Udruženje Kreni-Promeni", "Ne damo Jadar", "Podrinjski antikorupcijski tim" i "Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini".

Ukidanje pravnih osnova za projekat "Jadar", kao i neusvajanje Zakona o rudarstvu, usledilo je nakon masovnih ekoloških protesta u Srbiji.

Osiromašeni litijum: Istine, laži, zablude i interesi

Ipak, aktivisti i dalje ukazuju da je ukidanje projekta "Jadar" samo trenutni i lokalni nivo i traže moratorijum na litijumska istraživanja i eksploataciju na području cele Srbije i izmee Zakona o rudarstvu, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Kompanija Rio Tinto je u svom finansijskom izveštaju za 2021. godinu navela da je razočarana odlukom Vlade Srbije da ukine prostorni plan za projekat Jadar i da traži ukidanje potrebnih dozvola. Naznačili su i da istražuju pravni osnov za donošenje te odluke i "posledice za (njihove) aktivnosti i građane Srbije".

U izveštaju piše da je Rio Tinto u julu prošle godine opredelio 2,4 milijarde dolara za dobijanje potrebnih odobrenja, dozvola i licenci za iskopavanje litijuma u Srbiji.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • LEON RADIC ZENICA

    PSIHOANALITICAR ERICH FROMM KAZE U KNJIZI - IMATI ILI BITI - DA JE VRIJEDNOST DEMOKRATIJE U TOME STO JE U NJOJ ZIVOT ZANIMLJIV. I TO DEMOKRATIJE GDJE GRADJANIN NIJE PASIVNI PROMATRAC ,VEC AKTIVAN SUDIONIK. PROJEKAT RIO TINTA JE KOLIKO ZNAM MOGAO DOBITI ZELENO SVJETLO ILI BITI ODBACEN SAMO ODLUKOM GRADJANA NA REFERENDUMU, A NE PARTIKULARNIM INTERESIMA I PRITISCIMA BILO KOGA.. ZASTO JE DOBRO ZIVJETI U SVICARSKOJ. NE ZATO STO SU TAMO BANKE, DOBRI SIREVI, VRHUNSKI SATOVI I VRHUNSKE COKOLADE NEGO STO GRADJANI REFERENDUMOM MALTENE SVAKI MJESEC KROJE ZIVOT ZAJEDNICE., A TIME SE UJEDNO I OBRAZUJU O SVIM PITANJIMA.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.