Ponovo bez konkurencije: Bolnički kreveti direktnom pogodbom kupljeni za 5,4 miliona dolara

Foto: Wikimedia - Spotter2

Ministarstvo zdravlja je direktnom pogodbom, bez sprovođenja javne nabavke, kupilo bolničke krevete u iznosu od 5,4 miliona dolara, što je oko 4,56 miliona evra. Dobavljač je firma Linet spol iz Češke Republike.

Ministarstvo je 7. juna sklopilo dva ugovora sa ovom firmom. Jedan, u iznosu od 4,7 miliona dolara za kupovinu bolničkih kreveta "Eleganza 2" i "Eleganza 1" i drugi ugovor koji se odnosi na kupovinu dečijih bolničkih kreveta "Tom 2" i bolničkih nosila "Sprint 100" vredan 718 hiljada dolara.

Ministarstvo namestilo nabavku prečišćivača vazduha u centimetar

Nabavka je sprovedena u okviru projekta "Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19" što znači i da su kreveti i nosila plaćeni iz kredita koji je Svetska banka odobrila Srbiji u maju prošle godine u iznosu od 100 miliona dolara (92 miliona evra). Projekat je započeo 10. decembra 2020. godine i trajaće do 31. maja 2022. godine. 


Projekat "Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19" uključuje dve glavne komponente: hitan odgovor na COVID-19 i upravljanje implementacijom, praćenje i evaluaciju. U okviru hitnog odgovora na pandemiju spadaju detekcija slučajeva, potvrda zaraze, praćenje kontakata, evidencija i izveštavanje, mere fizičkog distanciranja i spremnost na komunikaciju i jačanje zdravstvenog sistema.

Na pitanja Nove ekonomije za potrebe kojih zdravstvenih institucija je Ministarstvo nabavilo bolničke krevete i zbog čega nije raspisana javna nabavka kako bi i druge firme mogle da daju svoje ponude, iz ove institucije nisu odgovorili.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja je već sprovelo javne nabavke za opremanje tri kovid bolnice (u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu) u okviru kojih su nabavljani i bolnički kreveti.

Ukupan iznos nabavke opreme za ove bolnice iznosio je 42,3 miliona evra, a za sve tri bolnice glavni dobavljač je bila firma Magna pharmacia, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Ovaj tekst je deo serijala Nove ekonomije "Korona presek: Rasvetljavanje zdravstvenih troškova u pandemiji" u kome izveštavamo i otkrivamo na koji način su državne institucije trošile javni novac u toku pandemije COVID-19.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.