Miloš Jovović i Aleksandar Seničić FOTO:N1

Pooštriti kriterijume za otvaranje turističkih agencija

Miloš Jovović i Aleksandar Seničić FOTO:N1

Vlasnik turističke agencije Miloš Jovović i direktor YUTA Aleksandar Seničić složili su se u Novom danu da se kriterijumi za otvaranje turističkih agencija moraju pooštriti, kao i da bi se time smanjio njihov broj. Gosti se nisu složili oko toga treba li država da daje licence agencijama, ili to treba da radi neko strukovno udruženje.

"Mi smo imali napravljen sistem pre tri godine sa garancijama koje su napravljene, daleko veće nego u bilo kojoj zemlji u okruženju, pa čak i od nekih u Evropi. Do sada, do ove velike agencije nismo imali problem u smislu obeštećenja putnika. Sada se pokazuje da imamo preveliki broj agencija. Trebalo bi da se broj agencija smanji na neku razumnu meru", smatra direktor YUTA Aleksandar Seničić.

Istakao je da Zakon o preduzećima dozvoljava da se firma otvori bez ikakve odgovornosti.

"Problem delimično kreće iz nekog drugog zakona, a ne iz Zakona o turizmu", zaključuje Seničić.

Govoreći o posledicama slučaja agencija Fly Fly Travel i S.A.B. travel turističke agencije, vlasnik turističke agencije Miloš Jovović kaže da primećuju ogroman pad.

"Prvo je pad bio 30 posto zbog Fly Fly travela, a sada je i do 300 posto. Mi dosta radimo Grčku, i primećujemo da građani gube poverenje, te uplaćuju preko hotela i bookinga", kaže on.

Dodaje da, po zakonu, subagenti mogu da drže autoperionicu i da prodaju turističke aranžmane.

Aleksandar Seničić ističe da kod rešavanja reklamacija YUTA nema većih problema.

"Negde oko 50 posto reklamacija nema nikakvog osnova, a to govori u prilog tome da se to malo zloupotrebljava. YUTA ne daje licence, država ih daje, mislim da je tu deo problema", kaže on.

Seničić smatra da država ne treba da daje licence, već da se, na primer, formira novo udruženje ili nova komora, jer oni znaju najbolje ko taj posao radi dobro.

Jovović se ne slaže da država ne treba da daje licence, te smatra da ovaj sektor može da se uredi.

Govoreći o internet servisima za rezervisanje putovanja, Jovović kaže da su njima ugroženi minimalno.

"Imamo dugu saradnju sa Grcima, zato su sada i zbunjeni, zašto se rezerviše preko sajtova", kaže on.

Gosti N1 se slažu da informacija o eventualnim problemima koje putnici imaju kada sami organizuju odmor nema, jer je ljude sramota.

"Meni se u Berlinu dva puta desilo da sam ostao bez smeštaja kada sam rezervisao preko poznatog sajta. Ljude je sramota da kažu da nisu uspeli sami da srede", kaže Seničić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara