FOTO: Nova ekonomija

Poplave u Srbiji, vanredna situacija u nekoliko opština

FOTO: Nova ekonomija

U Kraljevu je zbog velike količine padavina proglašena vanredna situacija, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Izlili se potoci i kanali za odvodnjavanje. Vanredna situacija proglašena u Kraljevu, Kniću, Sremskoj Mitrovici i Lučanima.

Marić je rekao da je zbog velike količine padavina voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava, koja se nalaze u prigradskim naseljima, a da su tri osobe iz mesta Grdica su evakuisane. On je kazao i da je izbavljeno 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac.

Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja, a reporter RTS javio je da je u centru grada, pored starog groblja, voda u kućama uništila stvari, podigla podove.


U prekidu železnički saobraćaj između Kraljeva i Raške

 

Zbog izlivаnjа bujičnih potokа nа kolosek i velike količine vode i zemlje nа pruzi, jutros je obustаvljen železnički saobraćaj između Kraljeva i Raške, saopštile su Infrаstrukture železnice Srbije.

Železnički sаobrаćаj između Vitаnovcа i Vitkovcа obustavljen je jutros u 6.45 časova, kаo i nа deonicаmа Mаtаruškа Bаnjа – Bogutovаčkа Bаnjа, Gružа – Guberevаc, Polumir – Ušće i Brvenik – Rаškа.

Stručne službe "Infrаstrukture železnice Srbije" su nа terenu i rаde nа otklаnjаnju posledicа izlivаnjа bujičnih potokа nа kolosek, kаko bi železnički sаobrаćаj nа toj deonici što pre ponovo bio uspostаvljen, naveden je u saopštenju.

Visok nivo vode u kanalima pravi velike probleme u Sremskoj Mitrovici

Na teritoriji Sremske Mitrovice zbog visokog nivoa podzemnih voda i u kanalskoj mreži proglašena je vanredna situacija. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader rekao je za Radio Novi Sad da je situacija u ovom gradu stabilna, ali da podzemne vode i visok nivo vode u kanalima i dalje pravi velike probleme.

Odluci o proglašenju vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici prethodila je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je konstatovano da su najugroženiji delovi Laćarka i gradska naselja u blizini velikih kanala Starog i Novog Čikasa i Radinačkog vrela.

Za sada, kaže on, nema konačnih podataka o tome koliko je domaćinstava ugroženo, ali je izvesno da je voda ušla u nekoliko kuća u mesnoj zajednici "Sava" u Sremskoj Mitrovici, zatim u dve kuće u Laćarku, u mesnoj zajednici "Slobodan Bajić Paja" takođe je ugroženo nekoliko domaćinstava gde se podzemna voda nalazi u dvorištima.

Vodu je, dodao je on, teško prepumpati, jer se ona ponovo vraća iz kanala i situacija će se rešiti tek kada kanali budu mogli normalno odvoditi vodu u Savu.

Problem je i što vodostaj Save raste pa zaustavlja dotok iz kanala tako se voda preko ustava prepumpava u Savu.

Kritično u Lučanima, evakuišu se meštani

Na celoj teritorji Opštine Lučani je danas proglašena vanredna situacija zbog poplava izazvanih jakom jutrošnjom kišom. Jaka kiša je padala jutros od pet časova i izazvala izlivanje bujičnih vodotoka u Gornjem Dragačevu kod Lučana.

Prema podacima Opštinskog štaba za vanredne situacije, najkritičnije je u selu Viča gde je desetak domaćinstava pod vodom, te je u toku intervencija spasilačkih ekipa i evakuacija meštana. Kritično je i u selima Kotraži, Vučkovici, Donjem Dubcu, Rtima i Turici.

Put Guča-Lučani je zatvoren za saobraćaj, a u prekidu su put drugog reda ka Kraljevu i put drugog reda ka Vučkovici. Predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je novinarima da su ekipe vatrogasno-spasilačke brigade evakuisale oko 20 domaćinstava.

Poplavljene su njive, a u nabujalim rekama je na desetine automobila koje je odnela bujica.

Izlile se Gruža i Čestinska reka

Štab za vanredne situacije opštine Knić proglasio je vanrednu situacija na celoj teritoriji te opštine, gde je zbog obilnih padavina tokom noći došlo do izlivanja reke Gruže i Čestinske reke, rečeno je Beti u Upravi za vanredne situacije u Kragujevcu.

Prema saopštenju iz opštine Knić, najteže je u selima Donje Gruže gde su kuće i staje pod vodom, nekoliko porodica je evakuisano, a na stotine hektara je poplavljeno.

Oštećeni su putevi, mostovi, poplavljena je i ambulanta u Gruži koja neće raditi. Voda sa izvorišta Ribeška je za sada ispravna, ali Štab za vanredne situacije u opštini Knić apelovao je na građane da obezbede zalihe vode za piće. Do izvorišta je prodrla voda, pumpe su isključene ali će vodosnabdevanje tokom dana biti normalizovano.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović je rekao Beti da su opštini Knić već poslate vreće sa peskom, a biće upućena i specijalna vozila sa čamcima, pumpe za crpljenje vode i jedna cisterna sa vodom za piće. Kočović je rekao da je najteža situacija u selima Guberevac, Gruža i Čestin, gde su se reke izlile na nebranjeno poljoprivredno zemljište.

Tokom noći u dva domaćinstva u Čestinu obavljena je evakuacija stoke, a u Guberevcu se u tri domaćinstva radilo na crpljenju vode.

Prema rečima Kočovića, bilo je prekida na delu puta Kragujevac-Kraljevo u Guberevcu i Balosavi, kao i železnici u Čestinu.

Na teritoriji grada Kragujevca najviše se intervenisalo tokom noći zbog izlivanja kišne kanalizacije u obodnim naseljima, Beloševac, Bresnica, Grošnica i Ilina Voda.

Poplavljene ulice u Čačku

U Čačku su poplavljene ulice zbog jake kiše koja je jutros pala. Načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević rekao je novinarima da je najviše problema u selima Trnava i Slatina. U naselju Ljubić Kej poplavljene su ulice i dvorišta brojnih kuća, jer kišna kanalizacija nije mogla da primi svu svodu, saopštilo je Udruženje Poplavljeni.

Najviše problema na Keju ima u ulicama Ciglarskoj, Sarajevskoj i Prištinskoj, dok su se u Ulici Danice Marković izlile fekalije.

Iz kanala koji prolazi kroz Kej jutros se širio smrad zbog divljih kanalizacionih priključaka.

U Ivanjici poplave, odroni i klizišta

U Ivanjici je jaka kiša, koja pada od jutros, izazvala poplave i odrone, a pokrenula su se i četiri klizišta. Po podacima Gradske uprave, zbog potoci su poplavili sela Raščići, Sadjavac i Prilike.

U njivama i dvorištima pojedinih seoskih domaćinstava dubina vode je jedan metar. Vanredna situacija koja je u Ivanjci proglašena pre mesec dana zbog snega i grada, i dalje je na snazi.

Po podacima Gradske uprave, za poslednjih mesec dana Ivanjicu su pogodile četiri elementarne nepogode.

Obilne padavine na području Novog Pazara

Tokom noći obilne padavine zabeležene su i na teritoriji Novog Pazara. Vodostaj Ibra je u toku jutra porastao za oko pola metra, ali još nema opasnosti od izlivanja. Rizično je u slivu Jošanice, Raške, Bjelice i Zapadne Morave. U blizini mesta gde se Jošanica uliva u Rašku, nabujala voda je odnela most. Gradska uprava je pozvala građane da budu dodatno oprezni prilikom prelaska mostova.

Načenik Odeljenja za vanredne situacije Novog Pazara Naser Crnovršanin izjavio je da je grad pravovremeno reagovao, čime je sprečeno veće izlivanje reka na tom području.
"Mehanizacija je na terenu i na kritičnim mestima dostavljene vreće sa peskom. Na Jošanici, kilometar uzvodno od stadiona Iskre, reka se izlila sa obe strane", rekao je Crnovršanin.

On je ocenio da probleme i dalje prave imrovizovani mostovi, na kojima sada dežuraju ekipe spremne za njihovo uklanjanje.

"Možemo reći da smo dobro prošli, posebno ako uzmemo u obzir da je u mnogim opštinama u Srbiji uvedena vanredna situacija", zaključio je načelnik.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Hanefija Brničanin izjavio je da trenutno nema problema u vodosnabdevanju Novog Pazara.

"Pratićemo situaciju, ako budu smanjenje količine prerađene vode, uvešćemo restrikcije", rekao je Brničanin.

Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada, a lokalni put Tutin-Mehov krš neprohodan je za saobraćaj zbog izlivanja reke Vidrenjak. Opštinski štab za vanredne situacije je u zasedanju, a ekipe JP "Novi Pazar put", JKP "Gradac", kao i veliki broj građana su na terenu.

Prema podacima metereologa, na području opštine Tutin od sinoć je palo oko 90 litara kiše po metru kvadratnom, a obilne padavine najavljene su i u naredna 24 sata.

Vode Vojvodine: Odbrana od poplava na 140 kilometara

Redovna odbrana od poplava jutros je uvedena na skoro 140 kilometara odbrambenih linija u Vojvodini, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".To preduzeće je dodalo da je prošle nedelje uvedena i redovna odbrana na 13 kilometara Dunava kod Novog Sada.

Odbrana je uvedena i na delu Dunava kod Bezdana, na Tisi kod Titela, na delovima Begeja, Tamiša i Brzave.

Republički hidrometeorološki zavod je prognozirao da će vodostaji da rastu i narednih nekoliko dana, ali da ne bi trebalo da bude problema u branjenom području.

Preduzeće dodaje i da je uvedena odbrana od poplava od unutrašnjih voda zbog velike količine padavina, koje su na pojedinim područjima Vojvodine u proteklom periodu bile znatno iznad prosečnih.

Dodaje se i da najviše problema prave unutrašnje vode u delovima Sremske Mitrovice i u atarima Titela i Belog Blata.

Preduzeće je napomenulo da odvodjenje suvišnih voda iz naseljenih mesta nije u nadležnosti JVP "Vode Vojvodine" nego lokalnih samouprava.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara