Nenad Popović FOTO:SNP

Popović: Akcenat nam je na digitalizaciji, IT sektoru i inovacijama

Nenad Popović FOTO:SNP
Srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je akcenat na digitalizaciji, IT sektoru i inovacijama.

On je učestvovao na Poslovnom forumu Srbija-Slovačka zajedno sa predstavnicima kompanija dveju zemalja.

Ministar Popović naglasio je da je glavni cilj boravka da se srpskim privrednicima omogući bolji ambijent za poslovanje, jer su oni ti koji zapošljavaju i podižu životni standard građana.

Napomenuo je da ove godine obeležava 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke i izrazio uverenje da će se dugotrajni i prijateljski odnosi dve zemlje odraziti na intenziviranje saradnje između privrednika u budućnosti.

Takođe, on je zahvalio Slovačkoj na principijelnom stavu po pitanju Kosova, na šta je slovački ministar privrede Peter Žiga rekao da je to stav Slovačke koji se ne menja.

Ministar je delegaciji predstavio ekonomske rezultate Srbije, sa naglaskom na realni rast BDP-a od 4,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, ali i nastojanje Vlade Srbije da zemlju predstave kao povoljnu za ulaganje.

Privrednicima zemlje domaćina rekao je da Srbija ima najveći priliv stranih investicija u regionu, te ukazao na povoljnosti za ulaganja u Srbiji, uz poruku da je srpska vlada spremna da podrži dolazak slovačkih investicija u našu zemlju, a posebno u najrazvijenije krajeve.

Popović je na forumu predložio da dve zemlje rade na zajedničkom programu koji bi omogućio da se deo slovačke proizvodnje završava u Srbiji.

"Poslovni prostor, zemljište, građevinsko i poljoprivredno, plate, eletrična energija, kao i porez na dobit čine Srbiju povoljnom za sve investitore. Spaja nas i Dunav, što može dodatno da snizi troškove prevoza većih tereta", poručio je on.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara