FOTO: Pixabay

Popović: Srbija i Francuska za zajedničku saradnju u oblasti pametnih gradova i AI

FOTO: Pixabay
Velike tehnološke francuske kompanije su već prisutne u Srbiji, ali je potebna čvršća povezanost i saradnja u sektoru malih i srednjih preduzeća.

 

To su istakli ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović i državni sekretar za digitalizciju u Vladi Francuske, Munir Mažubi.                                                                                            

 Mala i srednja peduzeća su jedan od glavnih stubova razvoja francuske ekonomije, konstatovali su sagovornici i istakli da će na tome dve zemlje raditi više u budućnosti.                                                         

Popović je izrazio zadovoljstvo zbog rasta trgovinske razmene između Srbije i Francuske, koja je prošle godine dostigla milijardu evra, uz ocenu da postoji veliki potencijal za rast ekonomske saradnje u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.                                                                                                                      

Ministar je ukazao da se Srbija ubrzano digitalizuje.                                                                                      

"Svake godine izvoz srpskih IT proizvoda i usluga raste za 30 odsto. Očekujemo da ove godine taj izvoz premaši milijardu evra”, naveo je Popović, saopšteno je iz njegovog resora.                                                

On je, kako se navodi, istakao da se u Srbiji razvija snažna startap zajednica koja može da bude odličan partner francuskoj tehnološkoj zajednici i kompanijama. 


"Srpske startap kompanije prošle godine su privukle finansiranje od preko 80 miliona evra, a svake godine imamo rast u privlačenju finansiranja od 50 odsto. To je odličan pokazatelj razvoja inovacionog ekosistema u Srbiji, ali i zainteresovanosti globalnog biznisa i investitora za ideje naših talentovanih inženjera”, naveo je Popović. 

On je pozvao Mažubija da učestvuje na Srpsko-francuskom digitalnom forumu, koji će biti održan u decembru, tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji. "To bi bio snažan signal za francuske kompanije da u većem broju dolaze u Srbiju i sarađuju sa srpskim kompanijama u sektoru inovacija i digitalizacije”, rekao je Popović. 

Dodao je da Srbija želi da se ugleda na francuski tehnološki model, istakavši da je ova zemlja ostvarila velike rezultate u digitalizaciji svoje industrije kroz program "Industrija budućnosti”. 

Mažubi je istakao da je njegova kancelarija nadležna za digitalizaciju industrije i državne uprave i da će rado podeliti iskustva francuske inovacione politike sa Srbijom. Prema njegovim rečima, glavni cilj te politike je digitalizacija industrije i ekonomije, a jedan od njenih važnih segmenata je i podrška ženskom preduzetništvu i ravnomernom regionalnom razvoju u oblasti inovacija. 

Popović i Mažubi su ocenili da postoji obostrani interes za saradnju dve zemlje u oblasti razvoja veštačke inteligencije, pametnih gradova, inovacija u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i ekologije. 

Sastanku ministra Popovića i državnog sekretara Mažubija prisustvovali su i direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović, kao i direktor Inicijative digitalna Srbija, Nebojša Đurđević.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara